1. FC Slovácko BFC Hlučín1.SC Znojmo FKFK TřinecFK Frýdek-MístekFK BlanskoFC Slovan RosiceČSK Uherský BrodFC Zlín BFK HodonínTJ Tatran BohuniceFC Baník Ostrava BSK UničovSK HraniceMFK Karviná BTJ Start Brno1. BFK Frýdlant nad OstravicíFC Zlínsko

Blansko

Hranice

2:1

Zlínsko

Blansko

19.04.2024 | 17:00

Rozpis zápasů

vs

Blansko

Hranice

2

1

vs

Zlínsko

Blansko

19.04.2024 | 17:00

Rozpis zápasů
B l a n s k o - Podzimní fotbalová sezóna je u konce. Jaká byla z hlediska našeho regionu? Popovídali jsme si o tom s předsedou OFS Blansko Vladimírem Kristýnem.
Byla úspěšná?

Já ji tak hodnotím. Protože se obešla bez incidentů, vážnějších zranění a tak podobně, tak je to třeba říct.

Zkusme to vzít, jak se říká odshora, od nejvyšších soutěží…

Blansko po dobrém začátku doplatilo na to, že spoustu utkání remizovalo a to se projevilo v tabulce. Tento systém je tak nastaven. Zisk jen jednoho bodu není výhodný. Blanenští opravdu ze začátku překvapili příjemně i mne. Zcela upřímně jim přeji, aby se jim dařilo i nadále. Je to dobře pro celý okres, když jeden mančaft hraje vyšší soutěž. V každém případě je třeba hrát takto i dál.

Co říkáš na filosofii vedení blanenského klubu? Dávat příležitost klukům ze svého dorostu a z regionu...

To je v každém případě správné. Ale myslím si, že pár talentů, kterých si manažeři nevšimli, ještě po okresních trávnících běhá.

Co Ráječko v krajském přeboru?

Je to ambiciózní klub se solidními výsledky, umístění v tabulce je velice dobré. Přeju jim ještě lepší jaro, i teď to ale není špatné.

V I.A třídě jsou dva týmy v její samé špičce…

Kunštát v poslední době hraje stabilně dobře. Dobře pracuje s odchovanci i kluky z okolí, tak to má být. Škoda, že neuspěli ve finále krajského poháru, mohli mít cennou trofej. Boskovice jako sestupující z vyšší soutěže hrají o návrat, myslím, že by bylo logické a správné, aby se jim to povedlo. Patří do krajského přeboru. Bořitov trochu doplácí na užší kádr a ne zrovna intenzivní práci s vlastní mládeží.

O další soutěž níž máme čtyři zástupce. Ti lemují tabulku zvrchu i odspoda…

To je pravda. V Rájci je situace taková, že by se asi měl vrátit minimálně o soutěž výš. Mají to dobře rozehrané. Tam se s mládeží teď dělá dobře, i to by mělo být motivací. A navíc by měli tamní těžit ze zkušeností z vyšších soutěží z minulých let. Lipovec je pro mne velice příjemným překvapením. I oni pracují dobře, jsou v I.B třídě stálicí.

Na opačném pólu tabulky jsou také týmy z okresu…

Doubravice jako nováček trpí trochu podle očekávání na nezkušenost z krajské soutěže. A co se týká Blanska B? Velmi špatný začátek, teď se to lepší. Ale domnívám se, že práce trenéra Ivana Študenta, kterého si velmi vážím, se zúročí ve prospěch týmu. Podle mne se to určitě zlepší.

A jsme u okresního přeboru. Třeba Lipůvka, které šéfuješ, je jeho štikou…

Dali jsme si výkonnostní cíl být do pátého místa, to se nám daří. Držíme kontakt s vedoucí Černou Horou. Ta má velmi dobrou obranu, dostala nejméně gólů. My jsme naopak ofenzivní tým, jenž hodně branek dává, ale i dostává. Měli jsme špatný začátek, prohráli s týmy ze dna tabulky a na to teď trpíme. To je daň z prvních kol.

V okresním přeboru je několik dalších dobrých mužstev, potýkají se ale s nevyrovnanými výkony…

Třeba Vilémovice. Mají ale hru postavenou na dvou osobnostech. Honzovi Marošimu a Jirkovi Vorlickém. Dokáží na sebe vzít zodpovědnost a je to odvislé na jejich zdraví či momentální formě. U Jirky Vorlického bych se rád pozastavil ve vztahu k jeho práci s mládeží. To je zvláštní kapitola. On je pořád vynikající fotbalista, ale čím dál větší odborník ve vztahu k tomu koučování dětí. Velmi dobrý tým mají podle mne Jedovnice. Šošůvka je pro mne také příjemným překvapením.

Ale co třeba v přechozích letech výborný Sloup?

Tam hrálo a hraje několik výrazných osobností z let minulých. Teď to nějak neklape. Dá se říct, že už je to v přeboru průměrné mužstvo.

Kdo si to na jaře rozdá o sestup?

Nečekal jsem v tomto pásmu Rudici. Měla určitě vyšší ambice. Je to pro mne sympatické mužstvo, nějak mu ale podzim nevyšel. Dorostli tam šikovní kluci, překvapuje mne, že jim to nejde tak, jak by si představovali. Kotvrdovice hrají silový fotbal, který je neefektivní, Drnovice by také určitě mohly mít víc bodů.

Co III. třída?

Ta je velmi vyrovnaná a myslím, že má zlepšující se úroveň. Není tam jasný favorit, i když to vypadá na Svitávku. Tam se projevuje nástup kluků, se kterými se v mládí dobře pracovalo. O soutěž níž hrají většinou béčka.

Mládežnické kategorie jsou na tom jak?

Pokud bych měl začít dorostenci, zde velmi dobře hrají kluci z Rájce nebo třeba z Cetkovic. Lipůvka bude mít, myslím solidní tým do dvou let. Začal jsem u okresní úrovně, ja třeba ale samozřejmě pochválit práci funkcionářů a trenérů z Boskovic a Blanska. Je to dobře vedeno.

A komise mládeže OFS Blansko?

Podařilo se ji nastartovat podle mých představ, aby to bylo jiné než předtím. Funguje již výborně, rách zejména vyzvedl práci Jiřího Vorlického a Vladana Horáka s okresními výběry.

Jak jsi spokojen s rozhodčími?

Komise funguje solidně. Máme svoje stálice, někteří mladí začínají pískat výš a jsme na jejich práci pyšní. Nejezchleb, Strya mladší, Hlubinka třeba. Nábor mladých se stále nedaří tak, jak bychom si představovali. Na okrese výborně pískají například Barák, Jalový, Hřebíček, opravdu velmi dobře zvládají zápasy. I když je mi jasné, že tato moje slova vzbudí emoce. Ale to je fotbal.

Ty působíš i ve vyšších republikových úrovních…

Já jako právník působím v odvolací komisi FAČR. Jsem její místopředseda. Je to zajímavá práce. V rámci mého funkcionářského působení jsem se zúčastnil kvalifi - kačních zápasů v Itálii a Bulharsku. Poznal jsem něco jiného, jak se kopaná dělá. Mám i zajímavé fotografie s reprezentanty.

Foto: Deník/Hynek Skoták