1. FC Slovácko BFC Hlučín1.SC Znojmo FKFK TřinecFK Frýdek-MístekFK BlanskoFC Slovan RosiceČSK Uherský BrodFC Zlín BFK HodonínTJ Tatran BohuniceFC Baník Ostrava BSK UničovSK HraniceMFK Karviná BTJ Start Brno1. BFK Frýdlant nad OstravicíFC Zlínsko

Blansko

Hranice

2:1

Zlínsko

Blansko

19.04.2024 | 17:00

Rozpis zápasů

vs

Blansko

Hranice

2

1

vs

Zlínsko

Blansko

19.04.2024 | 17:00

Rozpis zápasů
B l a n s k o - Velké fotbalové hřiště s umělou trávou. A s umělým osvětlením. Místo původní škvárové tréninkové plochy. Sen fotbalistů FK Blansko dostal po letech reálnější obrysy. Ministerstvo školství totiž přikleplo v létě Blansku na stavbu hřiště na Sportovním ostrově Ludvíka Daňka desetimilionovou dotaci.
Jenže úředníci ve výběrovém řízení postupně vyřadili všechny tři přihlášené firmy. Nesplnily podle nich zadávací podmínky.

Vypsaná cena byla necelých dvacet milionů korun bez daně. Nabídky firem se pohybovaly přibližně od čtrnácti a půl do šestadvaceti milionů. Lhůta pro výběr firmy byla do šestnáctého listopadu. „Bohužel výběrové řízení nedopadlo. Přihlášené firmy nesplnily zadávací podmínky. Navíc termín byl velmi šibeniční. Původně jsme se o rozdělení dotací měli dozvědět už v dubnu, a ne až v srpnu. Na vypsání nového výběrového řízení už pak nebyl prostor," řekl blanenský místostarosta Jiří Crha.

Nyní zástupci města pošlou na ministerstvo školství dopis s tím, že desetimilionovou dotaci nevyužijí. „Zároveň v něm ale uvedeme, že o dotaci v tomto programu budeme usilovat i příští rok. Věříme, že ji dostaneme a hřiště bude příští rok v Blansku stát," uvedl vedoucí blanenského odboru investic a územního rozvoje Marek Štefan.

Bez dotace se však Blanenští do stavby nového sportoviště nepustí. „Dvacet milionů na umělou trávu v rozpočtu prostě nemáme. I když jsme dostali deset milionů od ministerstva, museli bychom si vzít na zbývajících deset milionů korun úvěr. Sami ve vlastní režii hřiště nepostavíme," dodal Crha, který je zároveň předsedou FK Blansko.

Pokud by Blanenští letos vybrali firmu a podepsali smlouvy v termínech, které v žádosti o dotaci uvedlo ministerstvo, mělo nové hřiště stát nejpozději do konce dubna příštího roku. Takto se projekt odsouvá na neurčito. V návrzích smluv bylo uvedeno, že hřiště měla firma postavit do dvou měsíců po podepsání smluv a převzetí staveniště.

Ve městě jsou nyní dva stadiony s přírodním trávníkem, kde hrají a trénují fotbalisté z FK Blansko. V ulici Údolní a Mlýnská. Umělý povrch hráči využijí zejména v zimní přestávce na trénink.

„Klubu by hřiště s umělou trávou podle mě ušetřilo dost peněz. V zimě jezdíme na trénink jinam. Jsou to čas a peníze navíc a povrchy nebývají nic moc. Takto bychom mohli trénovat celou zimu v pohodě doma. S umělým osvětlením se hřiště využije až dlouho do večera. Od mládeže až po dospělé. Jestli se hřiště postaví, bude to podle mě nejzásadnější věc pro blanenský fotbal za dlouhou dobu," uvedl trenér divizního A týmu mužů FK Blansko Michal Kugler.

V projektu Blanenští počítali na starém škvárovém hřišti na Sportovním ostrově Ludvíka Daňka s novým umělým povrchem třetí generace, který by měl parametry pro mistrovská utkání. S umělým osvětlením, opravou kabin, tribunami a novým oplocením.

Podle Crhy by hřiště měla po dostavění provozovat nezisková společnost. „To byla jedna z podmínek udělení dotace. Přihlásil se nám jenom jeden zájemce a tím byl spolek FK Blansko. Hřiště měl provozovat po dobu pěti let. Poté by hřiště zřejmě přešlo pod městskou společnost Služby Blansko. Hřiště měly využívat také školy," upřesnil Crha.

Jediné fotbalové hřiště s umělou trávou na Blanensku, které splňuje soutěžní parametry, je v Boskovicích. Tam letos po deseti letech vyměnili umělý koberec třetí generace za nový. Do opravy fotbalové plochy investovali Boskovičtí přes sedm milionů korun. Kromě nového povrchu na stadionu postavili dělníci v areálu dva stožáry s umělým osvětlením. A také nalajnovali hřiště na malou kopanou, na kterém hraje výběr Blanenska celostátní ligu.

Autor: Deník/Jan Charvát