1. FC Slovácko BFC Hlučín1.SC Znojmo FKFK TřinecFK Frýdek-MístekFK BlanskoFC Slovan RosiceČSK Uherský BrodFC Zlín BFK HodonínTJ Tatran BohuniceFC Baník Ostrava BSK UničovSK HraniceMFK Karviná BTJ Start Brno1. BFK Frýdlant nad OstravicíFC Zlínsko

Blansko

Hranice

2:1

Zlínsko

Blansko

19.04.2024 | 17:00

Rozpis zápasů

vs

Blansko

Hranice

2

1

vs

Zlínsko

Blansko

19.04.2024 | 17:00

Rozpis zápasů
B r n o / B l a n s k o - Začali jako partneři před rokem a půl, pak přišel rozchod, ale tvorbu neovlivnil. Oblíbený brněnský fotbalista Petr Švancara s televizní moderátorkou Monikou Čuhelovou ve středu pokřtili knihu 
s názvem Mercedes, která mapuje fotbalový i osobní život bývalého prvoligového útočníka Zbrojovky nebo Slavie. „Popisujeme tam i náš rozchod," přitakává osmatřicetiletý Švancara.
Znamenal rozchod pro tvorbu překážku?

To ne, jen jsem zůstal v Brně a Monča v Praze, což znamenalo trochu problém, ale bylo pro mě příjemnější, že knihu se mnou dělal někdo, koho znám. Nevím, jestli bych se před někým jiným otevřel jako před Mončou. Nejsou tam frázovité otázky a snad ani odpovědi, což úplně nesnáším.

Bavila Vás práce na knize?

Jasně, člověk má ke každému klubu nějaké super vzpomínky a chce je prozradit. Úplně všude jsem nemohl jmenovat, nechtěl jsem některé hráče dostat do průšvihu, máme dnes každý osobní život, takže jsem popsal spíš sebe a svá vystoupení na všech možných večírcích.

Jaký máte z knihy pocit?

Vyšla v pondělí a už mám tři čtvrtiny přečtené. Nechci dělat reklamu, ale musím pochválit, jak dobře se čte. Mám radost například z komentářů mých dětí, u nichž jsem se neskutečně od srdce zasmál a ani jsem o nich nevěděl. Jsou tam různé historky ze života i z fotbalu a názory, jak je cítím. Snažil jsem se vždy mluvit od srdce a vše jsem nazýval, jak to je. Myslím, že se bude čtenářům líbit a zatím se prodává dobře.

Takže v některých tématech nabízí kniha kontroverzní čtení?

Myslím, že jde o pohodové čtení, u každé kapitoly se člověk zasměje. Čtenáře může napadnout, že se dočte, jak jsme válčili s Kudelou (bývalý sportovní ředitel Zbrojovky – pozn. red.), ale tak to určitě není. Nedělal jsem knihu proto, abych se někomu mstil nebo sebe vychválil. Nikoho tam záměrně nebo nesmyslně nenatírám. Jde o fajn dárek i pro menší kluky, aby si i třeba uvědomili, jak jsem dopadl. Mohl jsem se víc zamyslet, když jsem dostal angažmá ve Slavii.

Z knihy plyne také ponaučení?

Věřím, že ukáže, jak se fotbalista nemá chovat, když zbohatne a stane se z něho slavný sportovec. Aby si kluci přečetli, že peníze i sláva se mnou zacloumali a stal se ze mě namyšlený fracek. Nebýt rodičů a blízkých, možná jsem se nedostal zpátky do života a třeba bych dopadl špatně.

Popisujete Vaše životní omyly?

Jednoznačně. Třeba názory na trenéry a další věci. Jak na ně někdy nadáváme, přitom hrajeme v základu, jsou to až zbytečná gesta. Popisuji zamotání hlavy při kariéře, když jsem vydělával nadstandardní peníze. Neměl jsem takovou pokoru, a jak s oblibou říkám, miloval jsem život fotbalisty, ne fotbal. Chci, aby se rodiče i kluci zamysleli, co se všechno může stát, když přijde kluk z paneláku k penězům, ke slávě a za čtrnáct dní se mu motá hlava.

Dozvědí se lidé i něco, co o Vás nevědí?

(Úsměv) Je pravda, že jsem toho řekl tolik, že už není moc jiných věcí, ale ještě něco se dozvědí, některé pikantní příběhy, o kterých jsem do novin nemluvil a jsou spjaté s jakýmkoli angažmá. Jsou tam názory rodičů, sestry, bývalé ženy, mluvíme o rozvodu, proč se mnou nevydržela. Knihu psala moje bývalá přítelkyně, takže jsem neměl co tajit.

Jak se Vám mluvilo o osobních záležitostech?

Rozvod je vždy nepříjemný, na druhou stranu proč neříct, jak to bylo. Nasypu si popel na hlavu, že jsem jako manžel moc dobrý partner po šestnácti letech nebyl. Nejsem v tom výjimka, každý, kdo je dlouho v nějakém vztahu, mi dá asi za pravdu, že to po nějakém čase přešlo na vztah brácha a ségra. Na druhou stranu myslím, že jsem dobrý táta. Bývalá žena také otevřeně mluví, jak vnímala dobu, kdy jsme se rozváděli.

Fotogalerie















Foto: Deník/Ludmila Korešová

Zdroj: http://blanensky.denik.cz/fotbal_region/svancara-o-knize-chci-i-poucit-at-se-z-deti-nestane-namysleny-fracek-jako-ja-20151119-kzto.html