1. FC Slovácko BFC Hlučín1.SC Znojmo FKFK TřinecFK Frýdek-MístekFK BlanskoFC Slovan RosiceČSK Uherský BrodFC Zlín BFK HodonínTJ Tatran BohuniceFC Baník Ostrava BSK UničovSK HraniceMFK Karviná BTJ Start Brno1. BFK Frýdlant nad OstravicíFC Zlínsko

Blansko

Hranice

2:1

Zlínsko

Blansko

19.04.2024 | 17:00

Rozpis zápasů

vs

Blansko

Hranice

2

1

vs

Zlínsko

Blansko

19.04.2024 | 17:00

Rozpis zápasů
B l a n s k o - V třeskutých mrazech, po dešti, v záři pouličních lamp. Nabírali fyzičku a kličkovali s míčem na rozbitém tréninkovém hřišti na stadionu v Údolní ulici. Místo trávy škvára, písek a bahno. Díry, rezavý plot. Ostuda.
Před několika lety hrálo Blansko třetí ligu a soupeři nevěřícně zírali. To je tréninkové hřiště? My tady chtěli zaparkovat auta. Letos na podzim už však bude vše možná jinak. Na stejném místě má stát fotbalové hřiště s umělým povrchem a umělým osvětlením. „Fotbalové hřiště s umělou trávou v Blansku chybí. To, že se postaví, znamená pro blanenský fotbal opravdu hodně,“ řekl manažer FK Blansko Bohuslav Jedinák.

Zdá se, že blanenští fotbalisté budou mít konečně hřiště s umělou trávou. Jaká je to pro vás zpráva?

V tuto chvíli skvělá, protože všechny dosavadní pokusy o stavbu fotbalového hřiště s umělou trávou v Blansku ztroskotaly. Až teď tento projekt fotbalové asociace podpořila i blanenská radnice a zažádala o dotaci. Myslím, že šance na nové hřiště je tentokrát opravdu velká. Bez spoluúčasti města by to ovšem nešlo. Hřiště má stát zhruba sedm milionů korun. Dotace pokryjí šedesát procent. Čtyřicet procent zaplatí ze svého město. To je přes dva miliony sedm set tisíc. Takové peníze bychom jako klub dohromady určitě nedali.

Myslíte si, že tentokrát se vše dotáhne do konce a fotbalové hřiště s umělou trávou v Blansku konečně bude?

Ano, věřím tomu. Nejzásadnější je podpora města. Podle mého to dopadne dobře a fotbalové hřiště s umělou trávou v Blansku bude.

Hřiště mají provozovat Služby Blansko, podobně jako další sportoviště ve městě. Co to pro FK Blansko znamená?

Město ještě nechá udělat umělé osvětlení za zhruba půl milionu, které není součástí projektu. A také koupí stroj na údržbu trávníku a dalších ploch. My jsme nyní na hřištích na stadionu v Údolní v nájmu. To se nezmění. S městem jsme na podmínkách předběžně domluvení. Podmínkou Fotbalové asociace je, aby nové hřiště s umělým povrchem využívala mládežnická fotbalová družstva.

S tím problém, předpokládám, nemáte...

Rozhodně ne. Neznamená to, že když na Údolní hrají muži, tak umělá tráva bude jen pro ně. Naopak. Hřiště s umělým povrchem chceme využít maximálně. Snese nesrovnatelně větší zátěž než trávník. Navíc v porovnání s trávou je jeho údržba prakticky zanedbatelná. S umělým osvětlením se dá trénovat i za tmy, takže se tam v pohodě vystřídá jak mládež, tak muži. Souběžně se dá přece trénovat i vedle na trávníku.

Také zimní příprava bude o něčem jiném...

Nejenom zimní. Ono kolikrát stačí, když pár dní prší a na trávníku se stejně nedá trénovat. Na trávě také nemůžeme trénovat pořád. Máme sestavený zátěžový plán, co snese. To u umělky odpadne. Bude to pro nás velké plus. Navíc ušetříme. V Blansku jsme trénovali v zimě jen v halách. Ty byly přeplněné a drahé. Pak jsme jezdili na umělku do Brna nebo Boskovic. Ale to máte za hodinu kolem patnácti set korun. A dojíždění. Navíc nemůžete trénovat, kdy chcete.

Nové hřiště bude menší. Soutěžní utkání mužů se na něm hrát nemůžou. Fanoušci a lidé od blanenského fotbalu se určitě ptají, proč se raději s jeho stavbou nepočkalo. Až budou peníze na regulérní hřiště. Nebo proč se nepostavilo jinde? Třeba vedle atletického stadionu v Mlýnské ulici?

Co vím, tak se dřív uvažovalo o tom, že by umělá tráva byla na sportovním ostrově na Mlýnské, kde na stadionu hraje naše béčko. Radnice chtěla, aby tam byl ucelený sportovní areál. Má to svoji logiku. Já tomu rozumím. Ale musíme si uvědomit, že v současné chvíli je pro blanenský fotbal lepší, že vůbec nějaké hřiště s umělkou bude, než rešit to kde. A jak bude velké. Město na stavbu celého hřiště nemá. Přišla šance postavit hřiště z dotací. Je sice menší, ale bude. Na trénink to stačí. I jen pro tréninkové účely je umělka luxus, o kterém se nám dosud ani nezdálo.

Budete mít lepší zázemí a to se určitě projeví zejména při práci s mládeží...

Samozřejmě. Můžeme nabídnout něco nového. A třeba pro rodiče to bude motivace posílat k nám děti do přípravek. Rozšíří nám to základnu. Takhle malí kluci trénovali v zimě jen v halách. A to je pak strašně znát, že nehráli venku na trávě. Je to velký rozdíl. Myslím, že nás to posune hodně dopředu.

Kdy se začne hřiště stavět?

V klubu jsme dostali dopis, že v květnu přijedou zástupci z fotbalové asociace. Prohlédnou si místo, kde hřiště bude stát. Vidím to jako velmi pozitivní signál. Teď záleží na tom, kdy ministerstvo školství uvolní na stavbu peníze. Přiznám se, že teď přesný termín neznám. Projekt je ale prakticky schválený. Když vše dobře půjde, tak hřiště bude letos na podzim. Ale nechci to zakřiknout. Každopádně věřím tomu, co jsem říkal na začátku. Že se fotbalové hřiště s umělkou na Údolní konečně postaví.