1. FC Slovácko BFC Hlučín1.SC Znojmo FKFK TřinecFK Frýdek-MístekFK BlanskoFC Slovan RosiceČSK Uherský BrodFC Zlín BFK HodonínTJ Tatran BohuniceFC Baník Ostrava BSK UničovSK HraniceMFK Karviná BTJ Start Brno1. BFK Frýdlant nad OstravicíFC Zlínsko

Blansko

Hranice

2:1

Zlínsko

Blansko

19.04.2024 | 17:00

Rozpis zápasů

vs

Blansko

Hranice

2

1

vs

Zlínsko

Blansko

19.04.2024 | 17:00

Rozpis zápasů
B l a n s k o - O uplynulé fotbalové sezóně a o tom, na co se můžeme těšit v nastávající jsme si popovídali s předsedou OFS Blansko Vladimírem Kristýnem.
Jaká byla sezóna 2013/14 z pozice okresu Blansko?

Vcelku se vydařila bez nějakých excesů. Problémy, které se objevily, se dají označit jako běžné.

Co kauza kolem zápasu Lipovce a Rájce-Jestřebí, o které se hodně mluvilo?

Zápas patřil do krajské kompetence, ale týkal se našich okresních týmů. Podle mého názoru odvolací a revizní komise nakonec dospěla ke správnému závěru. Dá se říci, že bylo zjištěno pochybení rozhodčích i delegáta. Ten byl shodou okolností tehdy předsedou komise rozhodších JmKFS. Přes prvotní rozhodnutí ve prospěch Lipovce, byl konečný verdikt pro Rájecké. Původně kontumovaný zápas nakonec měl výsledek dosažený na hřišti – tedy 1:2 ve prospěch Rájce. Mezitím ale tento celek ztratil motivaci a odrazilo se to v dalších výsledcích. Body se sice vracely, ale postup Lipovce to již neovlivnilo.

V I.B třídě byla vůbec zajímavá situace, když dva okresní týmy hrály o postup a dva na druhém konci tabulky.

Když se to vezme do detailu, Lipovec si za celou sezónu I.A třídu zasloužil. Padají dva z okresu. Doubravici nakonec chyběl bod. Blanenskému béčku nepomohl jarní finiš, i když se pod vedením trenéra Študenta hráči lepšili zápas od zápasu. Doplatilo na úzký kádr, ani hráči z lavičky áčka už nepomohli.

Podívejme se o třídu výš.

Kunštát hrál standardně ve špici, Boskovice také. Ty ale také neměly moc hráčů, mužstvo je navíc hodně mladé. Určitě jim pomůže fakt, že se stávají farmou Prostějova. To by mělo vyřešit hodně problémů. Bořitov hrál standardně ve středu. I oni se stali farmou, pro změnu navázali kooperaci s divizním Blanskem.

Co Ráječko v krajském přeboru?

Netají se vysokými ambicemi, myslím, že oprávněně. Je vidět, že je finančně zabezpečeno. Podle zákona o podpoře sportu, to na obci dělají dobře, že se nebojí klub držet, mnohde by si z toho mohli vzít příklad. Je to na odpovídající úrovni, jak by to mělo být. Jestliže Olympia vyhlašuje útok na první místo, dělá to se vší zodpovědností.

Jak vidíš působení Blanska v divizi?

Bylo příjemným překvapením zejména na jaře pro všechny, kdo se pohybují v krajském fotbale. Prokazovalo velmi dobrou výkonnost s týmem z hráčů bez větších zkušeností. K tomu bych rád podotkl, že jsem se zúčastnil finále regionálního poháru, kde se utkal jihomoravský výběr s výběrem Olomouckého kraje. Velmi dobré utkání. A osu naší reprezentace tvořili Blanenští. V brance Juran, v obraně Šplíchal, vpředu Koudelka a Trtílek. V podstatě oni rozhodli zápas. Velmi dobře to dělá vedení klubu, že dává příležitost klukům z nižších soutěží z okresu. Blansku by i slušela vyšší soutěž než divize. Přes problémy, které zde teď jsou po stránce funkcionářské a které se, doufám, brzy vyřeší.

Vraťme se do soutěží v kompetenci OFS Blansko.

Myslím, že můžeme být spokojeni s úrovní okresního přeboru i III. třídy. Obě soutěže se ukázaly jako nesmírně vyrovnané. Okres vyhrála podle mne oprávněně Černá Hora a zaslouženě se vrací do I.B třídy. Velkým překvapením byly výkony Šošůvky. Ta usilovala o prvenství v podstatě se stejným týmem, který o rok dříve bojoval o záchranu. Pikantním faktem bylo, že se o titulu rozhodovalo ve vypjatém vzájemném duelu, který dopadl lépe pro Černou Horu.

Dobré výkony podávaly i další týmy...

Určitě. Vilémovice se zkušenými matadory Vorlickým, Marošim i střelcem Pernicou, Lipůvka, Kořenec, Jedovnice. Sestoupily týmy, kde byly problémy, ať již Drnovice nebo Kotvrdovice. Nahradí je kunštátské béčko a Letovice, mužstvo z města, kde by se určitě mělo hrát i ještě výš. U obou si myslím, že nebudou hrát v okrese druhé housle.

A čtvrtá třída?

Specifikum je v tom, že zde hrají převážně béčka, která v sobě sdružují starší veterány a vycházející dorostence, kteří se nechytnou v A týmech.

Co mládežnické soutěže na okrese?

U dorostu se osvědčil model se dvěma skupinami, které se po podzimu rozdělily na jaře na ty lepší a ty horší se započítáním výsledků z první části. Ukázalo se, že boskovická skupina byla výkonnostně silnější než ta z celků z jižní části okresu s výjimkou Rájce. Projevilo se to v celkové tabulce. Suverénně vyhrály Cetkovice, které postoupily do kraje, což je historický úspěch tamní kopané. Vyrůstají tam velmi dobří fotbalisté. V žácích byly výborné Knínice u Boskovic. Potýkáme se ale obecně s odlivem mládeže k jiným sportům nebo dokonce od sportu pryč vůbec. Rozpoutala se kolem toho docela zajímavá diskuse. Myslím, že osvědčilo, že se nehraje 10+1, ale věkově příbuznější starší a mladší žáci. Soutěž 10+1 se dokonce od této sezóny nevypisuje, přihlásily se jen čtyři kluby.

Můžeme se zmínit i o práci výkonného výboru?

Standardně pracuje sportovně technická komise a komise disciplinární. Tam je to dáno jasnými legislativními předpisy a pravidly danými svazem. Povedlo se zlepšit práci komise mládeže, výsledky začínají být vidět. Problémy jsou tradičně s rozhodčími, především s jejich malým počtem a poměrně průměrnou kvalitou. Talenty se ale objevují. Zejména Jakub Hlubinka se již, jak se říká, propískal do divize a podle toho, jak je hodnocen, to pro něho určitě nemusí být strop. Momentálně se zvyšují odměny pro rozhodčí za odpískaný zápas, v okresním přeboru na pět set korun za utkání, to už může být pro mladé adepty zajímavé. Třeba se jejich počet navýší.

Foto: Deník/Hynek Skoták