1. FC Slovácko BFC Hlučín1.SC Znojmo FKFK TřinecFK Frýdek-MístekFK BlanskoFC Slovan RosiceČSK Uherský BrodFC Zlín BFK HodonínTJ Tatran BohuniceFC Baník Ostrava BSK UničovSK HraniceMFK Karviná BTJ Start Brno1. BFK Frýdlant nad OstravicíFC Zlínsko

Blansko

Hranice

2:1

Zlínsko

Blansko

19.04.2024 | 17:00

Rozpis zápasů

vs

Blansko

Hranice

2

1

vs

Zlínsko

Blansko

19.04.2024 | 17:00

Rozpis zápasů
B l a n s k o - Vedení FK Blansko o poločasové přestávce středečního mistrovského utkání A týmu proti Slavoji Polná pokračovalo v oceňování klubových legend z řad Metry a ČKD Blansko v rámci 10 letého výročí od založení FK Blansko, který vznikl spojením těchto klubů.
Doživotní permanentní vstupenku, pamětní list a drobné pozornosti obdrželi z rukou předsedy FK Blansko a místostarosty města Blansko Ing. Jiřího Crhy, místopředsedy Miloše Vašáka a člena výkonného výboru Petra Dvořáka tito pánové.

Antonín Knies

(nar. 16. 6. 1925 v Blansku)

Je bývalým dlouholetým hráčem a funkcionářem AFK Blansko, později Spartaku Metra Blansko. S fotbalem začínal v žákovském věku. Již v 17-ti letech nastupoval pravidelně za A tým mužů na postu stopera. V roce 1959 byl pevným článkem A mužstva Metry Blansko, kterému se podařilo vybojovat postup do divize. Kromě fotbalu hrával také hokej a tenis. Svoji aktivní činnost ukončil v roce 1965 ve 40-ti letech. Poté se vrhl na dráhu fotbalového rozhodčího a také se věnoval mužstvům Spartaku Metra Blansko jako trenér. Antonín Knies byl až do roku 1983 tajemníkem a členem výkonného výboru Spartaku Metra Blansko. Za svoji práci v oblasti sportu a tělovýchovy obdržel řadu vyznamenání a uznání z ČSTV a to 1. stupně. Zasloužil se o výstavbu sportovní haly, fotbalového stadionu a kluziště dnešního areálu na Mlýnské. Jeho starší bratr Miroslav Knies přezdívaný Smola byl rovněž vynikajícím fotbalistou v éře pánů Jarůška, Reka, Hrazdíry a dalších.

Pavel Zajíček

(nar. 1. 7. 1944 v Brně)

Je bývalým hráčem a trenérem Spartaku ČKD Blansko. S fotbalem začínal v žácích Zbrojovky Brno. Následovala dorostenecká léta v tomtéž klubu. Před nástupem vojenské základní služby řešil dilema, ve kterém klubu tyto dva roky absolvovat. Nakonec zůstal v Brně, kde hrál za tamější Duklu. Po skončení vojny se vrátil do Zbrojovky, ze které v roce 1966 odešel do ČKD Blansko. Hráčskou kariéru ukončil v roce 1979 a začal se věnovat trenérské činnosti. Nejdříve zasvěcoval do tajů fotbalu žáky a poté hráče B družstva mužů ČKD Blansko. Po zrušení B družstva ve druhé polovině 90-tých let odešel trénovat do Bořitova a tam také zakončil svoje aktivní působení ve fotbale.


Ivan Študent

(nar. 27. 1. 1945 v Brně)

Je bývalým hráčem Spartaku ČKD Blansko a posléze trenérem Spartaku ČKD Blansko a Metry Blansko. Je odchovancem Spartaku Královopolská Brno. V roce 1963 získal s tímto týmem titul dorosteneckého vicemistra Československa. Vojnu strávil v letech 1966 až 1968 v Dukle Tábor, kde hrál druhou ligu. Po vojně působil do roku 1971 v prvoligovém celku Sklo-Union Teplice. Poté hrál tři roky za Spartak Ústí nad Labem rovněž v první lize. Od roku 1976 do roku 1980 již nastupuje za Spartak ČKD Blansko v krajském přeboru. Poté působil celkem 8 let jako trenér prvního mužstva. S ním dvakrát postoupil do divize. Památné byly především barážové zápasy s Hulínem v roce 1984, které Kolbelka doma i venku vyhrála shodně 1:0. Domácímu utkání přihlíželo na tomto stadionu 3.000 diváků. V roce 1985 jeho mužstvo sehrálo přátelské utkání proti reprezentaci Československa, vedenou trenérem Josefem Masopustem. Utkání přihlíželo 5.000 diváků. V roce 1992 se stal trenérem dorosteneckého týmu Spartaku ČKD Blansko, se kterým obsadil v 1. dorostenecké lize 7. místo. Jeho svěřenci porazili v domácím prostředí tehdejšího mistra Baník Ostrava 2:0. Kromě Spartaku ČKD Blansko vedl Ivan Študent také Metru Blansko, Šlapanice, s nimiž v roce 1995 postoupil do divize, Líšeň, kterou do divize přivedl v roce 2005, Bohunice, Rájec-Jestřebí, Boskovice, Bořitov, Lipůvku a B tým FK Blansko. Je vlastníkem nejvyšší trenérské licence.

Emil Zuzák

(nar. 2. 3. 1946 v Ostravě)

Je bývalým hráčem a funkcionářem Spartaku Metra Blansko. Po přestěhování do Blanska začal v devíti letech hrát fotbal za žáky blanenské Metry. Jako dorostenec odešel v osmnácti letech společně s trenérem Drlíkem, který tehdy vedl Metru, do Líšně. Do Blanska se fotbalově vrátil v roce 1973, aby zde v roce 1976 ukončil svoji fotbalovou kariéru. Poté se věnoval trenérské činnosti u mládeže Metry Blansko. Pět roků trénoval tamní žákovská družstva a šest let dorostence. Od roku 1987 jeho jméno nechybí v seznamu výboru Spartaku Metra Blansko. Aktivně se podílel na přípravě spojení ČKD a Metry.



Antonín Juřica

(nar. 12. 6. 1946 v Malenovicích)

Je bývalým hráčem Metry i ČKD Blansko. V rodných zlínských Malenovicích začala v tamním žákovském družstvu jeho fotbalová kariéra. A protože to s míčem uměl, vytáhli si ho coby dorostence funkcionáři ze sousedního klubu Letná Gottwaldov. Vojnu strávil v brněnské Dukle. Po vojně přestoupil do Metry Blansko, odkud následně odešel do nově se tvořícího divizního družstva ČKD Blansko. V roce 1980 se přesunul do Ráječka, kde u družstva mužů započal svoji trenérskou kariéru. Postupně poté trénoval A muže a dorost ČKD Blansko, muže Kuřimi a Olešnice. V sezoně 2005/06 trénoval A tým FK APOS Blansko, se kterým postoupil do krajského přeboru. Pracoval také ve výkonném výboru FK. V roce 2009 vrátil do Olešnice, kde svoji trenérskou kariéru ukončil.


Ocenění legend
Sip
Zleva Antonín Juřica, Emil Zuzák, Ivan Študent, Pavel Zajíček a Antonín Knies
Ocenění legend
Sip
Ocenění z rukou předsedy FK Blansko Jiřího Crhy přebírá Antonín Knies
Ocenění legend
Sip
Antonín Knies
Ocenění legend
Sip
Ocenění si přebírá Pavel Zajíček
Ocenění legend
Sip
Legendární blanenský trenér Ivan Študent
Ocenění legend
Sip
Emil Zuzák
Ocenění legend
Sip
Antonín Juřica je prvním trenérem v historii FK Blansko, který dokázal s A týmem postoupit do vyšší souteže
Ocenění legend
Sip
Miloš Vašák - místopředseda FK Blansko, Emil Zuzák, Ivan Študent, Petr Dvořák - sekretář FK Blansko, Antonín Juřica, Pavel Zajíček, Antonín Knies, Ing. Jiří Crha - předseda FK Blansko

Video z oceňování legend