1. FC Slovácko BFC Hlučín1.SC Znojmo FKFK TřinecFK Frýdek-MístekFK BlanskoFC Slovan RosiceČSK Uherský BrodFC Zlín BFK HodonínTJ Tatran BohuniceFC Baník Ostrava BSK UničovSK HraniceMFK Karviná BTJ Start Brno1. BFK Frýdlant nad OstravicíFC Zlínsko

Zlínsko

Blansko

2:1

Znojmo

Blansko

28.04.2024 | 15:00

Rozpis zápasů

vs

Zlínsko

Blansko

2

1

vs

Znojmo

Blansko

28.04.2024 | 15:00

Rozpis zápasů
B l a n s k o - Loni se trojici fotbalistů z Blanenska houpala na krku bronzová medaile. Z mistrovství Evropy v malé kopané v Černé Hoře. Skvělými výkony na hřišti pomohli k památnému úspěchu české reprezentace také David Bednář, Jan Koudelka a Ondřej Paděra.
Teď je čeká další zahraniční mise. O poznání těžší. Zahrají si totiž na historicky prvním mistrovství světa, které se koná za čtrnáct dní ve Spojených státech a Kanadě. Reprezentační trenéři vybírali začátkem týdne na přípravném kempu v Praze z dvaceti hráčů do pole a čtyř gólmanů. Do Ameriky nakonec cestuje deset fotbalistů a dva brankáři. Koudelka s Paděrou se dostali do výběru hned, Bednář až z postu náhradníka v polovině týdne po výpadku dvou hráčů. „Mám obrovskou radost, že si zahraju v nároďáku na takové akci. Před kempem jsem tomu dával tak padesát na padesát. Konkurence byla obrovská včetně exligových fotbalistů. Vážím si toho," řekl po nominaci šestadvacetiletý odchovanec boskovické kopané Ondřej Paděra.

Podobné pocity měli i jeho dva parťáci z Blanenska Koudelka s Bednářem. „Pro mě už loňské mistrovství Evropy bylo největší úspěch ve fotbale, jakého jsem dosáhl. I když se jedná o malou kopanou. Taky doufám, že kromě hry zbude i nějaký čas na to, se někam podívat. V Americe přece není člověk každý den," dodal Bednář.

Jiný styl

Trojici fotbalistů z Blanenska čeká za velkou louží těžká práce. A hlavně řada otazníků. Herní styl na mistrovství totiž bude naprosto odlišný od toho evropského. Hrát se bude na umělé trávě v hokejových halách s mantinely a plexiskly. „Podle toho, co jsme viděli na internetu a co máme za informace, se bude hrát odrazem o mantinely. Místo penalt budou nájezdy. Auty se nekopají stejně jako rohy. Takže prakticky bez standardek. Bude to takový fotbalohokej. Uvidíme, jak se s tím popereme," pousmál se Bednář, který hraje v nižší soutěži v Rakousku.

Na hřišti se se spoluhráči pořádně zapotí. Má se totiž hrát čtyřikrát patnáct minut. Na mistrovství Evropy se přitom hrálo dvakrát dvacet minut. „Bude to nahoru dolů. Hra se přeruší, jen když padne gól, někdo fauluje nebo se překopne hřiště. Padá spousta branek a výsledky jsou často hodně divoké. Hraje se i za brankami. Je to úplně něco jiného. U nás vystřelíte a akce většinou končí. Tady z toho může být brejk na druhé straně. Na druhou stranu vedení o několik gólů při tomto stylu hry pořád nic nemusí znamenat," popsal jiný styl na světovém šampionátu záložník třetiligové Břeclavi Paděra.

Podle něj by mohla při zápasech v zámoří stejně jako na evropském šampionátu fungovat spolupráce tria z Blanenska. „V Černé Hoře nám to s Davidem a Honzou na place klapalo. Myslím, že by na to trenéři mohli sázet. Každopádně tempo bude vražedné. I proto zřejmě trenéři vybrali mladší a běhavější hráče. Zápasy v zámořských soutěžích trvají často i tři a půl hodiny. Po gólech je tam totiž vždy velká show. Jsem na to dost zvědavý," dodal fotbalista.

Historicky první mistrovství světa v malém fotbalu se koná od 21. do 29. března v devíti městech USA a Kanadě. Zahraje si na něm dvanáct týmů. Česká reprezentace je ve skupině A společně s domácím týmem Spojených států, El Salvadorem a Kazachstánem. „Myslím si, že na postup ze skupiny máme. Uvidíme, jak zahrajeme proti domácím a Salvadoru, kteří jsou na styl, kterým se bude hrát mistrovství, zvyklí. Pak se uvidí. Postupují také dva nejlepší týmy ze třetích míst. Podle mě šanci proklouznout do další fáze turnaje máme," řekl Jan Koudelka, který v současnosti hraje za třetiligový Prostějov.

Ve skupině B se pak utkají Mexiko, Německo, Indie a poslední evropští šampioni z Rumunska.

Poslední skupina C bude hrát ve složení Kanada, Brazílie, Rusko a Srbsko. „Český tým odehraje první zápas 23. března večer proti El Salvadoru. V Citizens Bank aréně ve městě Ontario poblíž Los Angeles. Ve stejné hale se Češi střetnou o den později s Kazachstánem. Na poslední zápas ve skupině se pak naši reprezentanti přesunou do San Diega, kde další den nastoupí ve Valley View Casino centru proti domácímu týmu USA," uvedl generální sekretář Asociace malého fotbalu České republiky René Pazdera. ,h2>Finále v Chicagu Ze základních skupin postupují vždy dva nejlepší týmy a doplní je nejlepší dvě družstva ze třetích míst. „Čtvrtfinále se odehraje 26. března ve čtyřech městech. V Allen Event centru poblíž Dallasu ve státě Texas, v Hartman aréně na předměstí města Wichita ve státě Kansas, v Perani aréně ve městě Flint v Michiganu a v Tulse ve státě Oklahoma," upřesnil harmonogram mistrovství René Pazdera. Semifinále a finále se odehrají o víkendu 28. a 29. března v Chicagu.

MS v malé kopané (21. - 29. 3. USA, Kanada)

- Skupina A: ČR, USA, El Salvador, Kazachstán
- Skupina B: Mexiko, Německo, Indie, Rumunsko
- Skupina C: Kanada, Brazílie, Rusko a Srbsko
- Zápasy ČR: 23. 3. El Salvador (Ontario), 24. 3. Kazachstán (Ontario), 25. 3. USA (San Diego)

Ze základních skupin postupují vždy dva nejlepší týmy a doplní je nejlepší dvě družstva ze třetích míst