1. FC Slovácko BFC Hlučín1.SC Znojmo FKFK TřinecFK Frýdek-MístekFK BlanskoFC Slovan RosiceČSK Uherský BrodFC Zlín BFK HodonínTJ Tatran BohuniceFC Baník Ostrava BSK UničovSK HraniceMFK Karviná BTJ Start Brno1. BFK Frýdlant nad OstravicíFC Zlínsko

Blansko

Hranice

2:1

Zlínsko

Blansko

19.04.2024 | 17:00

Rozpis zápasů

vs

Blansko

Hranice

2

1

vs

Zlínsko

Blansko

19.04.2024 | 17:00

Rozpis zápasů
P r a h a / B l a n s k o - Především usnadnění práce nejen pro kluby, ale pro všechny členy fotbalového hnutí má přinést nová elektronizace. Tzv. fotbalová (r)evoluce se naplno rozjede od 1. července. Přestupy vyřízené od počítače z domu, oficiální výsledky na internetu okamžitě po skončení zápasů, ale také zabránění dodatečných kontumací kvůli nezaplacení poplatku FAČR.
„Systém je jednoduchý,“ tvrdí v rozhovoru sekretář JmKFS Josef Dvořáček, jenž bude zodpovědný za fungování novinky na jihu Moravy.

„Na začátku jsem byl skeptický, ale když vidím, jak je systém zpracovaný, navíc jsme si vzali příklad ze zahraničí, z Rakouska, z Německa a ze Slovenska, kde to v pohodě funguje. Určitě to bude usnadnění práce pro všechny. A kde bude problém, tam se budeme snažit klubům v maximální míře pomoci.“

V jaké fázi je příprava na přechod k elektronizaci?

V současné chvíli nahrávají administrátoři klubů fotografie svých hráčů do systému. Tuto možnost mají už dva měsíce a teď je to jejich hlavní úkol. Fotky budou od 1. července využity v novém informačním systému ohledně přestupů, zápisů a dalšího. Kluby už povinnost plní. Řekl bych, že nejlepší stav je v Brně - městě, další okresy postupně doplňují a už jich zbývá opravdu jen pár k úplné kompletizaci. Od 1. května Fotbalová asociace ČR v Praze slíbila, že spustí oficiální demoverzi nového zápisu i návod, jak bude vypadat systém on-line přestupů. Od toho okamžiku budou probíhat školení odborných komisí krajů a okresů - STK, DK, rozhodčích. Následně si okresní "darwinové" (sekretáři) budou zvát zástupce klubů, které budou školit. Podotýkám, že systém jsem zatím v nedokončené fázi viděl a musím říct, že je opravdu jednoduchý a zvládnou ho i počítačoví začátečníci. Myslím si, že když sekretáři budou zvát na školení kluby, tak na ně možná ani nepůjdou všichni, protože kdo zkusí demoverzi, tak se to v ní může naučit sám.

Demoverze bude volně stažitelná?

Ano, bude k ní mít přístup každý.

Jak je to s administrátory jednotlivých klubů?

Administrátory už mají všechny kluby na jižní Moravě. Za každý klub bude zodpovídat hlavní administrátor, který si k sobě může vybrat dva pomocníky. Tito budou mít přístup do kompletní administrace svého klubu. Další administrátoři (maximálně 10) budou moci řešit přestupy žáků, dorostu a dalších. Z důvodu zneužití doporučuji klubům zamyslet se, zda-li tak velký počet potřebují. Dnes mají podpisové právo na přestupních lístcích v průměru dva až tři odpovědní funkcionáři a bohatě to stačí. Dalších maximálně 20 osob bude moci administrovat pouze zápisy o utkáních jednotlivých věkových kategoriích.

Jaké nejčastější dotazy z klubů vám chodí?

Jsem překvapený, že skoro žádné nechodí (podivuje se). Čekal jsem, že dotazů bude víc. Buď to kluby zvládají, nebo vyčkávají, nebo dotazy zatím končí u okresních sekretářů. Nevím. Jediné, co jsme zatím řešili, tak s klubem Bílovice nad Svitavou, kde byl problém připojení k internetu. Tam však dle slov paní sekretářky byl problém v minulých dnech vyřešen.

Co všechno elektronizace přinese? Výsledky ihned po zápase, přestupy s kluby budou moci udělat i o víkendu?

Pracovní verze je taková, že by byly přestupy možné i o víkendu. Jsou ale i takové hlasy z hnutí, že by se v sobotu a v neděli nepřestupovalo. Každopádně si ale ještě v pátek večer může každý klub udělat přestup a nemusí čekat ve frontě, než hráče zaregistruje. Co jsem viděl první návrh, tak by měly být levnější i náklady přestupního řízení. Jen všem připomínám, že systém se stále zpracovává a vyvíjí a do zahájení nového soutěžního ročníku může být mnohé jinak.

Každý klub dostane od FAČR 10 tisíc korun. Kdy?

Po 1. červenci. Dostanou je všechny kluby, které se přihlásí do následujícího ročníku soutěží.

Je připojení na internet na stadionech na jihu Moravy problémem?

Co mám informace od okresních sekretářů, tak nevím o oddílu, který by měl extra potíže s připojením. Pokud ano, jsme připraveni pomoci.