1. FC Slovácko BFC Hlučín1.SC Znojmo FKFK TřinecFK Frýdek-MístekFK BlanskoFC Slovan RosiceČSK Uherský BrodFC Zlín BFK HodonínTJ Tatran BohuniceFC Baník Ostrava BSK UničovSK HraniceMFK Karviná BTJ Start Brno1. BFK Frýdlant nad OstravicíFC Zlínsko

Blansko

Hranice

2:1

Zlínsko

Blansko

19.04.2024 | 17:00

Rozpis zápasů

vs

Blansko

Hranice

2

1

vs

Zlínsko

Blansko

19.04.2024 | 17:00

Rozpis zápasů
J a b l o n e c / B l a n s k o - Vydařenou sezónu v dresu jabloneckých Galácticos má za sebou odchovanec ASK Blansko a Zbrojovky Brno Luděk Pernica. Na severu Čech odehrál stejně jako v předloňské sezóně v dresu Zbrojovky plnou porci 30 ligových utkáních, v nichž nechyběl na hřišti ani minutu. Pod vedením trenéra Šilhavého vybojovali Jablonečtí i díky nejvyššímu počtu získaných bodů v historii klubu 3. místo v lize. K úplné spokojenosti scházel jen zisk domácího poháru, který jim vyfoukl ve finále severočeský rival z Liberce. Nejen o fotbale jsme si s Luďkem povídali v našem rozhovoru.
Sezóna 2014/15 je již minulostí. Jak ji hodnotíš z pohledu týmu a potažmo sebe samotného?

Z pohledu týmu to byla hodně vydařená sezóna, se 3. místem panuje velká spokojenost. Nikdo asi na začátku sezóny nečekal, že po tolika změnách v kádru získáme tolik bodů a skončíme kousíček za Spartou a Plzní. A co se tyče mě osobně, tak si nemůžu stěžovat. Odehrál jsem všech 30 zápasů v lize, vyhýbala se mi zraněni, takže i po této stránce panuje maximální spokojenost.

Do Jablonce jsi přišel z brněnské Zbrojovky. Jak obtížné bylo si zvyknout na nový tým, spoluhráče i město?

Nic těžkého to nebylo. Samozřejmě se ze začátku trochu rozkoukáváte, zvykáte si na nové věci, ale žádný problém v tom nebyl. Jablonec je hezké město, hlavně teda přehrada (smích).

Jak tě přijali noví spoluhráči a jak funguje spolupráce s trenérem Šilhavým?

Se spoluhráči jsem si sednul od prvních chvil. Je tady vynikající parta. Spolupráce s trenérem Šilhavým je výborná. Občas si ze sebe dokážeme udělat srandu a přirovnal bych ho k bývalému trenérovi Zbrojovky Petru Maléřovi, tedy spíše typ kliďas.

Jablonci se po loňských letních nákupech začalo přezdívat Galácticos. Jak jste tuto informaci vnímali v kabině? Byla vysoká kvalita vašeho kádru o to zavazující v tom smyslu, že se od vás nečekalo nic jiného, než umístění na špici tabulky?

Ta přezdívka Galácticos je hodně úsměvná, dost jsme se tomu v kabině smáli, ale docela se to chytlo. Tuhle přezdívku jsme si ze srandy nechali našít na kšiltovky. S takovým kádrem jsme museli mít ty nejvyšší cíle, neposilovalo se přece pro nic za nic!

V lize jste vybojovali 3. místo. Panuje s tímto umístěním spokojenost?

Jak už jsem uvedl, se 3. místem panuje velká spokojenost. V příštích sezonách bychom se rádi pokusili o umístěni ještě vyšší. Jsem přesvědčený, že je to v našich silách.

V domácím poháru jste se probojovali až do finále, kde jste proti Liberci byli ještě 5 minut před koncem velmi blízko vítězství. Nakonec se podařilo Marku Bakošovi vyrovnat na 1:1 a v penaltovém rozstřelu byl lepší soupeř. Jak jsi finále prožíval i s ohledem na fakt, že na druhé straně barikády stál kapitán Liberce Josef Šural, který byl tým spolužákem a působili jste společně ve Zbrojovce? O tom, jak moc prohra finálová prohra mrzela nemá cenu diskutovat...

Byl to pro mě v tu chvíli nejdůležitější zápas kariéry, bohužel se špatným koncem. S Pepou Šuralem už jsme se párkrát jako soupeři potkali, ale tentokrát jsme se raději ani nepopichovali z důvodu důležitosti finále.

Na konci sezóny, v rámci 29. kola, se ti podařilo prolomit střelecký půst, který v lize trval od 23. září 2012, kdy jsi skóroval v dresu Zbrojovky do sítě Jihlavy. Jak moc tě potěšila trefa do sítě Ostravy, kterou jsi navíc dosáhl způsobem, typickým spíše pro útočníka?

Jo, to byl krásný pocit trefit se skoro po třech letech. Švanci by to nazval, že slepej holub našel zrno (smích). Musím ale říct, že ta akce nebyla vůbec špatná, několikrát jsme si ji pustili na pozápasovém videu a hodně jsme se u ní se spoluhráči i realizačním týmem nasmáli. Asi to ode mě nikdo nečekal. Jsem rád, že to tak vyšlo. Věřím, že na další branku už tak dlouho čekat nebudu.

Kteří spoluhráči patří v kabině mezi tvé nejbližší a to třeba i po stránce názorové...

V první řadě to je Vlasta Hrubý. Spolu jsme do Jablonce přijeli a máme k sobě dost blízko. Také dovolenou jsme trávili společně. A pak bych měl ten seznam docela veliký. Milan Mišůn, Tomášové Čížek a Hübschman, Martin Pospíšil, Filip Novák, Marek Kysela, Vít Beneš a Michal Špit.

A co pan Pelta, je to přísný boss?

Sezóna se povedla, takže jsem jeho přísnost zatím nepoznal (smích).

Sledoval jsi v průběhu sezóny, jak si vedla Zbrojovka a případně byl jsi s někým z kabiny v kontaktu?

Zbrojovku jsem sledoval snad v každém zápase, buď v televizi a nebo na internetu a během sezóny jsem byl nejvíce v kontaktu s Pavlem Zavadilem. Kluci se relativně brzy v lize zachránili, což je dobře. Věřím, že v příští sezóně se budou pohybovat někde kolem klidného středu tabulky a nebudou mít starosti se záchranou.

Proti Zbrojovce jste s Jabloncem hráli hned v 1. kola doma (výhra 2:0) a poté na závěr sezóny v Brně (výhra 3:2). Jaké to byli pocity nastoupit proti klubu, v němž si fotbalově vyrost, vykvetl a zažil jsi s ním sestup i postup do ligy?

Oba dva ty zápasy byly dost specifické. První zápas doma na Střelnici a hned proti Zbrojovce a druhy zápas jako host na hřišti, kde jsem poprvé okusil ligu a hned s kapitánskou páskou. Měl jsem hodně smíšené pocity.

O záchranu kromě Zbrojovky letos bojovalo také FK Blansko, kde jsi v dresu tehdejšího ASK dělal své první fotbalové krůčky. Stíháš sledovat i divizi a případně i to, jak se vede fotbalovému Blansku?

I Blansko a jeho výsledky jsem poctivě sledoval a měl jsem radost, že udrželo divizi. Je dobře, že alespoň jeden tým z našeho okresu hraje tuto soutěž.

V okresním přeboru Blanska naopak bojuje s Vilémovicemi o postup do 1.B třídy tvůj bratr Marek, který je zároveň již druhým rokem nejlepším střelcem soutěže. Jste spolu v kontaktu a sleduješ, jak se mu vede?

Brácha byl vždycky kanonýr (smích). Moc mu přeji, aby dával těch gólu ještě víc a zahrál si třeba o nějakou tu soutěž výše. V kontaktu jsme pravidelně, i když touto cestou se mu omlouvám, že jsem nestihl v této sezóně ani jeden zápas „jeho“ Vilémovic. Je potřeba to v brzké době napravit.

Od 1. června jste měli s týmem letní přestávku, s přípravou začínáte 18. června. Jak jsi volno trávil a jak se těšíš na start nové sezóny?

Hned druhý den po konci sezóny jsme odjeli s Vlastou Hrubým a našimi přítelkyněmi na dovolenou. A volný čas jsem trávil také v Brně a u rodičů ve Spešově. Pochopitelně jako každý rok se nové sezóny nemůžu dočkat.

13. červen tohoto roku se nesmazatelně zapsal nejen do tvé paměti a zároveň se stal tvým významným životním milníkem. Můžeš přiblížit, co se tento den odehrálo?

Oženil jsem se se svoji dlouholetou přítelkyni Kateřinou Fesslovou, teď už Pernicovou. Svatba proběhla v hotelu Atlantis poblíž brněnské přehrady, byla nádherná a i kamarádi a rodina si ji pochvalovali, takže absolutní spokojenost.

Tři dny poté jsi oslavil 25. narozeniny. Jak jsi půlkulatiny strávil a co ti tento den udělalo největší radost?

Největší radost mi udělal celý ten den, nic bych z něj zvlášť nevyzdvihoval. Bohužel manželka byla v práci, takže jsme stihli jen procházku a něco dobrého na jídlo a večer pivo s kamarády (smích).

27. června proběhne v Brně velkolepá rozlučka Petra Švancary s vrcholovou kariérou, která se uskuteční na legendárním stadionu Za Lužánkami. Očekává se návštěva 25.000 diváků, což Brno naposledy zažilo v roce 1999. Jak vnímáš aktivitu Petra Švancary ohledně možného vybudování nového stadionu a co říkáš na tuto akci?

Hodně Peťovi věřím, že by se mu to mohlo povést a svým velkým dílem přispět k tomu, aby ten nový stadion co nejdříve stál. Vím, čeho je schopný a přeji mu, ať si tu rozlučku pořádně užije, protože to bude akce, na kterou se bude nejen v Brně dlouho vzpomínat.

Co se ti vybaví při vzpomínce na stadion Za Lužánkami?

Vybaví si mi velké návštěvy a skvělá atmosféra. A pamatuji si ještě, že jsem tam jako malej prcek podával balóny. Přijel Baník Ostrava a Milan Baroš vyrovnával z penalty (sezóna 2001/2002, 7. kolo, 14. 9. 2001, Stavo Artikel Brno - Baník Ostrava 1:1 (1:0), pozn. autora).

Nefiguroval jsi také mezi pozvanými fotbalisty na rozlučku Petra Švancary?

Ne, nefiguroval.

Bohužel, ve stejný den hrajete s Jabloncem Ministerský pohár 2015 v Čelákovicích. Nemrzí tě, že toto utkání neuvidíš?

Mrzí mě to dost, ale vynahradí mi to zápas právě se Zbrojovkou na Ministerském poháru.

Nový ročník Synot ligy startuje 24. července. Co očekáváš od nové sezóny?

Očekávání budou velká. Doufám, že ještě víc proženeme Spartu s Plzní a také, že jako uplynulé dva ročníky začneme první kolo se Zbrojovkou.

17. července proběhne los třetího předkola Evropské ligy. Kterého soupeře by sis osobně přál?

Osobně soupeře, se kterým máme šanci postoupit. Pro diváky by byl lákavý asi Liverpool.

Máš na závěr našeho rozhovoru nějaký vzkaz nejen pro příznivce FK Blansko?

Všem příznivcům fotbalu přeji hlavně zdraví, zejména těm blanenským, brněnským a jabloneckým. To je to nejdůležitější.

Děkujeme za rozhovor a přejeme ti do nové sezóny především hodně zdraví a štěstí.

Novomanželé Pernicovi
Pernicovi
Od soboty 13. června 2015 Luděk a Katka Pernicovi. Gratulujeme!
Novomanželé Pernicovi
Pernicovi