1. FC Slovácko BFC Hlučín1.SC Znojmo FKFK TřinecFK Frýdek-MístekFK BlanskoFC Slovan RosiceČSK Uherský BrodFC Zlín BFK HodonínTJ Tatran BohuniceFC Baník Ostrava BSK UničovSK HraniceMFK Karviná BTJ Start Brno1. BFK Frýdlant nad OstravicíFC Zlínsko

Blansko

Hranice

2:1

Zlínsko

Blansko

19.04.2024 | 17:00

Rozpis zápasů

vs

Blansko

Hranice

2

1

vs

Zlínsko

Blansko

19.04.2024 | 17:00

Rozpis zápasů
B l a n s k o - Slavností výkop úvodního domácího utkání nové sezóny FK Blansko - Přerov obstaral spolu s předsedou klubu Ing. Jiřím Crhou bývalý vynikající útočník brněnské Zbrojovky Ľudovít Mikloš. Po zápase poskytla zbrojovácká legenda rozhovor pro náš web.
Kdo Vás pozval?

Pozval mě můj bývalý spoluhráč ze Zbrojovky Karel Jarůšek a předseda FK Blansko Jiří Crha. Rád sem jejich pozvání přijal, navíc do Blanska je to z Brna kousíček. Samozřejmě jsem se přijel podívat i na novou posilu Blanska Petra Švancaru.

Sledujete často utkání nižších soutěží?

Ano, s Karlem Jarůškem jsem již párkrát byl na zápasech Rosic, občas navštívím zápasy v Soběšicích. Sice již v současné době aktivně ve fotbale nepůsobím, ale stále jsem držitelem nejvyšší trenérské licence v Česku a také v Německu, kde jsem dlouhou dobu žil a také trénoval americký fotbal ve Stuttgartu. Jak sem již uváděl, díky Karlovi panu Crhovi jsem dnes zavítal do Blanska. Co tak sleduji, tak je vidět, že zde místní klub hodně pozvedli, což je konec konců vidět i na návštěvě. Já jim k tomu gratuluji. Blansko si to jako město zaslouží, protože fotbal tu vždy měl tradici. Navíc přišel Švanci a řekl bych, že byste mu tu pomalu měli stavět sochu, protože si myslím, že takového hráče už tady možná nikdy nebudete mít (úsměv). Takový typ hráče je k nezaplacení. On je výborný do kabiny, mají ho rádi diváci a jeho vliv na mladší spoluhráče bude brzy znát. Mladí kluci se od něho spoustu věcí naučí a posune je to dál v jejich kariéře.

Co jste jako jedna ze zbrojováckých legend říkal na jeho rozloučení s profesionální kariérou Za Lužánkami?

Ta rozlučka byla opravdu fenomenální. Jsem strašně, že jsem mohl jít opět na fotbal Za Lužánky. Akce takového typu nemá v České republice obdoby. Myslím si, že by to nikdo jiný než Petr nedokázal, přestože v Brně v minulosti hrávali velcí fotbalisté jako Karel Kroupa, Karel Jarůšek, Rostislav Václavíček, Roman Kukleta a spoustu dalších. Nemyslím to vůči jejich osobám nějak špatně. Petr se i za pomoci brigádníků a ostatních lidí, kteří rozlučku připravovali, zapsal nesmazatelně do podvědomí nejen Brňáků. Z toho teď může neskutečně těžit Blansko. Podívejte se, kolik přišlo diváků na utkání s Přerovem a to není konec. Další domácí zápas přijedou Rosice, které jsou od Blanska kousek. Já věřím, že návštěvy ještě budou stoupat.

Jak na Vás zapůsobilo prostředí v Blansku? Už jste tu v minulosti někdy byl?

Ještě za mlada jsem tu několikrát hrál. Před sedmi roky tuším jsme tu byli na jednom exhibičním utkání. Prostředí je zde velmi příjemné a fotbalové. Příští rok by se měla podle mých informací opravit i tribuna, takže to zde bude pro diváky ještě příjemnější. Ještě když tu tribunu pak zaplní, tak se bude klukům hrát moc dobře. Měl jsem možnost mluvit před utkáním s Šuťou Malitsem (Alexandr Malits st. - legenda klubu, pozn. autora), který mi říkal, že v 80 letech tu chodilo i 2.500 diváků. Podle mě to není utopie a klidně se můžete takové návštěvy zase dočkat, protože dobrým fotbalem a Petrovou osobností diváky stoprocentně přitáhnete.

Jak na Vás působilo blanenské mužstvo a jaké šance mu dáváte v nové sezóně, co se týká umístění v tabulce?

Co se týká útoku, tak se mi líbilo hodně, protože kromě tří branek si vypracovalo další příležitosti. V útočné fázi je mužstvo hodně potentní. Co se týká defenzivy, tam sem určité rezervy viděl, ale trenér Kugler je kvalitní a určitě si je jich vědom a bude s mužstvem pracovat na jejich odstranění. Na druhou stranu, pokud nastřílíte více branek než soupeř, tím pádem vyhrajete a budou se bavit diváci, tak oni odpustí i ty inkasované branky. Myslím si, že první vítězství mužstvo nakopne a mohlo by se pohybovat v lepší polovině tabulky.

Kdy se můžeme těšit, že opět zavíváte na fotbal do Blanska?

Už se teď těším také a přijedu už na další utkání s Rosicemi. Líbil se mi fotbal, prostředí a Petr Švancara je můj kamarád a také krevní skupina, to stejné platí o Karlu Jarůškovi a panu Crhovi. Držím Blansku palce, ať se mužstvu daří a ať chodí hodně diváků na fotbal.

Děkujeme za rozhovor.

Vizitka Ľudovíta (Fero) Mikloše
narozen: 11. 5. 1947 ve Verekne
post: útočník
kluby: Vrakuňa, Zbrojovka Brno, Slovan Bratislava, Dukla Tábor, Prešov, Příbram
1. liga: 139 utkání/39 branek, 6 sezón (1971/72 - 1976/77)
2. liga: 30 utkání/11 branek, 1 sezóna (1970/71)
2x nejlepší střelec klubu (1971/72 - 1972/73)
trenérská působiště: 1978 - 1984 FC Zbrojovka Brno (asistent trenéra), FC Zbrojovka Brno B (hlavní trenér), od r. 2010 trenér Bolkovy jedenáctky