1. FC Slovácko BFC Hlučín1.SC Znojmo FKFK TřinecFK Frýdek-MístekFK BlanskoFC Slovan RosiceČSK Uherský BrodFC Zlín BFK HodonínTJ Tatran BohuniceFC Baník Ostrava BSK UničovSK HraniceMFK Karviná BTJ Start Brno1. BFK Frýdlant nad OstravicíFC Zlínsko

Zlínsko

Blansko

2:1

Znojmo

Blansko

28.04.2024 | 15:00

Rozpis zápasů

vs

Zlínsko

Blansko

2

1

vs

Znojmo

Blansko

28.04.2024 | 15:00

Rozpis zápasů
J a b l o n e c / B l a n s k o - Minulý čtvrtek zažil jeden z vrcholů své kariéry a zároveň možná i doposud největší zklamání. Jeho Jablonec totiž v odvetném utkání předkola Evropské ligy doma remizoval se slavným Ajaxem Amsterdam 0:0, což vzhledem k prohře 1:0 v prvním utkání znamenalo pro Severočechy stop v letošních pohárových bojích. Byl u toho i obránce Luděk Pernica, který po utkání poskytl rozhovor pro náš web.
Utkání se ti nebude hodnotit lehce vzhledem k tomu, že se vám nepodařilo vstřelit alespoň jednu branku, která by eventuálně znamenala prodloužení…

První poločas i začátek toho druhého jsme Ajax do ničeho nechtěli pustit. Hráli jsme stejným stylem jako v prvním zápase na Ajaxu. Snažili jsme se vyrážet do protiútoků, což se nám v prvním poločase tolik nedařilo. Do druhého poločasu vystřídal Standa Tecl Tomáše Wágnera. Po jeho akci následovala penalta za ruku. Bohužel, pokud ji proti takovému soupeři neproměníte, tak na moc pomýšlet nemůžete. Navíc za dvě minuty šel Ajax do deseti, což nám také mělo pomoci. Bohužel jsme ten gól do branky nedotlačili a jsme tak zklamaní. Jak říkal po zápase tchán, kdy jindy porazit Ajax, když ne dnes.

I když je to kruté, tak se nemůžete na nic vymlouvat, protože Ajax v prvním utkání penaltu proměnil, vy v tom druhém bohužel ne…

Přesně tak. Dvojzápas rozhodla jedna penalta, což je takové nešťastné. Bohužel takový je někdy fotbal. My jsme tu možnost měli v domácím zápase, ale střelu zastavila tyčka. Nedá se už nic dělat. My musíme makat dál, dotáhnout se v lize na špici, atakovat ty nejvyšší příčky a poprat se o postup do evropských pohárů zase příští rok.

Byl na penaltu určený někdo konkrétně, nebo ji jde zahrávat vždy ten hráč, který si na ni aktuálně věří?

U nás ji chodí zahrávat Filip Novák (den po odvetném utkání přestoupil do dánského FC Midtjylland - pozn. autora), ale ten ji na jaře neproměnil v Teplicích a ve finále poháru proti Liberci. Těžko říct, jestli si nevěřil, ale míč si vzal Jano (Ján Greguš - pozn. autora), který už před tím dvě proměnil. On má takovou dobrou utaženou placírku a míří hodně tyči, což je pro brankáře vždycky složité. Bohužel jeho střelu tenkrát zastavila tyč, což je velká smůla. Mrzí nás, že jsme nepostoupili do skupiny Evropské ligy. Sparta, Plzeň i Liberec postoupili, o to větší je to škoda třeba už vzhledem ke koeficientu, který jsme mohli ještě více vylepšit.

I když se postup nepodařil, tak jste se slavným Ajaxem sehráli vyrovnané zápasy a vyprodali jste domácí stadion Střelnici, což je určitě pozitivní…

Ty pozitiva tam jsou. Dobře jsme bránili, inkasovali jsme jen jednu branku z penalty na Ajaxu. Po dnešním zápase byl za námi pan Pelta a děkoval nám za předvedený výkon. Říkal, že se nemáme za co stydět a jak proti Kodani, tak proti Ajaxu jsme předvedli dobré výkony. Teď už se máme soustředit na ligu a dotáhnout se na pohárové příčky.

Po reprezentační přestávce čeká Jablonec další velký zápas, protože přijede Sparta. Na ten zápas se jistě hodně zaměříte a už teď se určitě těšíte…

Po Ajaxu jsme dostali dva dny volno. Pak už najdeme na klasický tréninkový režim. Dva víkendy budou volné, takže dobře potrénujeme a pak přijede Sparta. Pokud chceme pomýšlet na ty nejvyšší příčky, tak už musíme jednoho z dua Plzeň - Sparta porazit, protože v loňské sezóně se nám to nepodařilo, což nás stálo lepší umístnění.

Nemůžu se nezeptat na Blansko. Sleduješ, jak si vede v úvodu sezóny?

Pokud se nepletu, tak kluci doma dvakrát vyhráli 3:0, Švanci měl v prvním zápase dvě asistence a ve druhém dal dvě branky. Před dnešním utkáním mi shodou okolností volal, protože byl ve studiu Evropské ligy a potřeboval nějaké informace. Dobře jsme si povykládali. Pro Blansko je velkým tahákem, protože je to šoumen, obrovský bavič a výborný fotbalista. I když na vlastní polovině hraje v devíti hráčích (smích), tak on si počká na půlce a když mu to dobře dáte, tak týmu obrovsky pomůže, protože ví, co s míčem.

Je při tvém náročném programu nějaká šance, že by si některý zápas Blanska zhlédl osobně?

Bohužel těch možností moc není. V nejbližší době mi to určitě nevyjde, ale samozřejmě bych se chtěl na Švanciho podívat, jak v Blansku válí. Navíc se výrazně zvedly návštěvy, těch 667 diváků při zápase s Rosicemi je opravdu výborné číslo a svědčí to o zájmu diváků chodit na fotbal, z čehož mám i já radost.

Děkujeme za rozhovor a ať se v dresu Jablonce daří!

Záznam utkání FK Jablonec - Ajax Amsterdam

http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10213448544-evropska-liga-ve-fotbalu/215471291126017-fk-jablonec-ajax-amsterodam/