1. FC Slovácko BFC Hlučín1.SC Znojmo FKFK TřinecFK Frýdek-MístekFK BlanskoFC Slovan RosiceČSK Uherský BrodFC Zlín BFK HodonínTJ Tatran BohuniceFC Baník Ostrava BSK UničovSK HraniceMFK Karviná BTJ Start Brno1. BFK Frýdlant nad OstravicíFC Zlínsko

Zlínsko

Blansko

2:1

Znojmo

Blansko

28.04.2024 | 15:00

Rozpis zápasů

vs

Zlínsko

Blansko

2

1

vs

Znojmo

Blansko

28.04.2024 | 15:00

Rozpis zápasů
B l a n s k o - Kádr A mužstva FK Blansko se rozrostl o dalšího bývalého hráče Zbrojovky Brno s bohatými ligovými zkušenosti. Modrý dres oblékne na závěr podzimu ofenzivní univerzál Pavel Mezlík, který přichází do našeho klubu na přestup.
Pavel Mezlík odstartoval svoji fotbalovou kariéru v klubu TJ Sokol Rudíkov. Následně se v roce 1998 po tříletém působení ve Slavii Třebíč přesunul do FC Boby Brno. Proslavil se tím, že se v tehdejší době stal nejmladším fotbalistou, jaký kdy u nás nastoupil v nejvyšší soutěži. Když ho na jaře 1999 poslal trenér Bobíků Karel Jarůšek v poslední minutě domácího utkání s Karvinou na hřiště, bylo mu přesně 15 let, 10 měsíců a 29 dní. Tento rekord překonal až v květnu 2011 příbramský Dominik Mašek, který byl o deset dnů mladší než při svém debutu Mezlík.

Mnohonásobný juniorský reprezentant na další start v A mužstvu Brna čekal dlouhé tři roky. Zažil však i další okamžik slávy.
V červenci roku 2003, když si zaplněný stadion na Srbské užíval památnou bitvu s francouzským Guingampem a výhru 4:2. A byl to Pavel Mezlík, který v prodloužení ranou pod břevno definitivně stvrdil postup Zbrojovky, která si pak v Intertoto Cupu zahrála i semifinále se španělským Villarrealem. „To bylo nejlepší období, co jsem zažil. Na to se nedá zapomenout," vzpomínal hráč na vydařený zápas v rozhovoru pro brněnský deník.

V lednu 2009 přestoupil do Českých Budějovic, kde v předchozím roce už hostoval. I na jihu Čech se pohyboval na hraně základní jedenáctky, ať už nastupoval v útoku, nebo v záloze. Do Zbrojovky se Mezlík vrátil na jaře roku 2012. Jako jeden z nejzkušenějších hráčů v mladém kádru výrazným způsobem pomohl k návratu do nejvyšší soutěže. V sezóně 2012/13 odehrál několik velmi vydařených utkání. Ve 3. kole se například blýskl dvěma gólovými asistencemi při vítězství Zbrojovky v Plzni 3:2. Na jednu branku přihrál i blanenskému odchovanci Luďku Pernicovi. Po zranění Petra Švancary v moravském derby s Olomoucí 28. září v závěru podzimu navlékl i kapitánskou pásku.

Na jaře roku 2013 se výrazně zapsal do paměti brněnských příznivců při vítězství 3:2 nad pražskou Spartou před zraky více než 8.000 diváky. Pavel Mezlík vstřelil v tomto utkání první branku a i díky jeho fantastickému výkonu a tříbodovému zisku se tehdejší svěřenci bývalého trenéra Blanska Ludevíta Grmely zachránili v 1. lize. V této sezóně Mezlík vstřelil ve 26 utkáních 3 branky a na 6 přihrál.

9. června 2013 začalo nejtěžší období v kariéře Pavla Mezlíka. V přípravném utkání v Nemšové s Trenčínem si poranil kotník, musel na operaci, díky čemuž v následující sezóně odehrál pouze 26 minut utkání se Slováckem, které Zbrojovka prohrála 0:2 a trenéra Grmelu tehdy po tomto výsledku nahradil současný kouč Brna Václav Kotal. Také on toužebně vyhlížel, kdy bude moci služeb poctivé ofenzivního univerzála využít. Dočkal se však až na začátku sezóny 2014/15. Pavel Mezlík bohužel zasáhl pouze do 4 utkání a odehrál 141 minut. Znovu se ozval kotník a následovala další operaci. V březnu tohoto roku vedení Zbrojovky rozvázalo s Pavlem Mezlíkem profesionální smlouvu. „Má životní smůlu. Je to příkladný hráč, profesionál, ale nedá se nic dělat," líčil v rozhovoru pro brněnský deník nepopulární krok tehdejší sportovní ředitel Zbrojovky Zdeněk Kudela.

Od té doby byl Pavel Mezlík volným hráčem. Nyní se pokusí svoji kariéru znovu nastartovat v FK Blansko, kde již ve středu absolvoval úvodní tréninkovou jednotku. „Byl jsem zase rád v kolektivu mezi klukama. Po tom mém zranění chci začít hrát na fotbal v nižší soutěži, než je 1. liga a uvidíme, kam mě to posune dál. Budu se snažit, aby to z mé strany fungovalo a pomohl jsem co nejvíce týmu. Jinak si nějaké konkrétní cíle nedávám," přiznal skromně 32letý ofenzivní hráč.

„Pavel Mezlík k nám přichází po dohodě s majitelem Zbrojovky panem Bartoňkem na přestup. Jedná se o formální záležitost, protože hostování již nebylo možno vzhledem k regulím FAČR uskutečnit. Věřím, že svými zkušenosti mužstvu pomůže a podaří se nám do konce podzimní části sezóny získat dostatečný počet bodů pro přezimování v klidných vodách tabulky," okomentoval příchod zkušeného hráče předseda FK Blansko Ing. Jiří Crha.

Pavel Mezlík svým příchodem do FK Blansko navázal na bývalé hráče Zbrojovky Karla Kroupu, Jana Kopence, Eduarda Doška či Tibora Dudu, kteří v polovině 80. let působili ve Spartaku ČKD Blansko. V sezóně 2004/05 oblékal dres FK Blansko bývalý ligový hráč Zbrojovky a později Boby Brno, Drnovic, či Blšan Miloslav Kufa. V roce 2014 pak v Blansku působil další bývalý hráč Zbrojovky, Slovácka, Baníku Ostrava či německého Leverkusenu Petr Čoupek. Od července tohoto roku baví blanenské diváky svými kousky brněnský hračička a šoumen Petr Švancara, který je nejlepším střelcem i nahrávačem mužstva. Přejeme Pavlu Mezlíkovi, aby se mu v našem klubu dařilo.

Vizitka Pavla Mezlíka

narozen: 25. června 1983 v Třebíči
výška: 178 cm
váha: 83 kg
post: ofenzivní záložník, útočník
kluby: TJ Sokol Rudíkov, FC Horácká Slavia Třebíč, FC Boby/Stavo Artikel/1. FC Brno, FC Hradec Králové, FC Vysočina Jihlava, SK Dynamo České Budějovice, FC Zbrojovka Brno
1. liga: 184 utkání/13 branek
2. liga: 55 utkání/11 branek
reprezentace: U15 - U20 (37 utkání/5 branek)
Starší bratr Radek Mezlík (*20. května 1982) působil ve Zbrojovce Brno, Českých Budějovicích, Opavě, Slovácku a nyní obléká dres druholigového 1. SC Znojmo FK.