1. FC Slovácko BFC Hlučín1.SC Znojmo FKFK TřinecFK Frýdek-MístekFK BlanskoFC Slovan RosiceČSK Uherský BrodFC Zlín BFK HodonínTJ Tatran BohuniceFC Baník Ostrava BSK UničovSK HraniceMFK Karviná BTJ Start Brno1. BFK Frýdlant nad OstravicíFC Zlínsko

Zlínsko

Blansko

2:1

Znojmo

Blansko

28.04.2024 | 15:00

Rozpis zápasů

vs

Zlínsko

Blansko

2

1

vs

Znojmo

Blansko

28.04.2024 | 15:00

Rozpis zápasů
B l a n s k o - Po delší době má blanenský fotbal opět svého zástupce v nejvyšší fotbalové soutěži. V nedělním utkání 24. kola Gambrinus ligy FK Příbram - 1. FC Brno si svůj debut odbyl 19letý odchovanec ASK Blansko Luděk Pernica.
S fotbalem začínal v pěti letech. Prošel rukama několika trenérů, jako jsou Miroslav Hudec, Luboš Paděra, Miloš Rybář, Pavel Dvořáček a Jiří Grim. Jeho tehdejší spoluhráči byli Michal Štrajt (nyní hostuje v Ráječku), Tomáš Holmann, Roman Holík, Vlasta Zemach a další. Až do páté třídy navštěvoval základní školu Dvorská. Pak však absolvoval nábor v Boby Brno na umělé trávě Za Lužánkami a tehdejší šéftrenér Jaroslav Sommernitz si ze 30 mladičkých hochů vybral právě jeho. Na první tréninky, na které jezdil 3 krát týdně jej doprovázel otec a dědeček. Od šesté třídy pak nastoupil na sportovní školu na Janouškové a díky své píli a pracovitosti se propracoval až do A týmu 1. FC Brno, podobně jako jeho spolužáci Lukáš Michna, Lukáš Mareček, Josef Šural a Jarda Borák. V neděli si mladý stoper odbyl v Příbrami prvoligovou premiéru a zařadil se tak po bok takových jmen jako Karel Jarůšek či Jaromír Blažek, kteří s fotbalem rovněž začínali v Blansku.

Při tvém debutu jste v Příbrami prohráli 3:1. Pocity tedy moc pozitivní nemáš..

Je to tak. Už od začátku se nám nedařilo udržet vepředu balón. Příbram nás potrestala brankou Klesy. Nám se podařilo z jediné šance vyrovnat, když Doškovu přihrávku využil Honza Kalabiška. V poločase nebyl trenér Beránek vůbec spokojený, ale zároveň nás upozornil, že pokud svůj výkon zlepšíme, máme na to vyhrát. Bohužel v 54. min. jsme vyrobili zbytečně rohový kop, na který jsem nedoskočil já ani brankář Bureš a opět se dostal do vedení soupeř. Pak už jsme se nedostali do tempa a inkasovali potřetí v 72. minutě. Ještě mohl snížit na 3:2 Tomáš Došek, ale brankář Krbeček jeho nájezd chytil. Mrzí mě, že se neuhrála alespoň remíza.

Byl jsi před zápasem nervózní?

V pátek jsem se od trenéra Beránka dozvěděl, že bych mohl nastoupit. Nervózní jsem byl už v sobotu cestou do Příbrami. Přemýšlel jsem, jak by to utkání asi mohlo vypadat. Na zápase bylo 3 000 diváků, což není úplně špatná návštěva. Při rozcvičení mě Tomáš Polách, Pepa Dvorník a Tomáš Bureš povzbuzovali, že mám hrát svoji hru, což mi psychicky pomohlo a nervozita ze mě spadla.

Pomohlo ti alespoň trošku, že jsi již v létě do přípravy s A týmem nakoukl a zahrál sis třeba proti Slávii?

Na konci minulé sezóny jsem poslední zápas odehrál za B tým proti Blansku (utkání vyhrálo Brno B 4:2). Během následujícího týdne mi volal pan Michal, že mám naskočit do přípravy s A mužstvem. Hned v prvním zápase proti Líšni se mi podařilo vstřelit branku. Tam jsem všechny hráče poznal. Zahrál jsem si i na turnajích v Nové Včelnici a v Čelákovicích právě i proti Slávii, což byla velká škola. Určitě to byla cenná zkušenost.

V Příbrami jsi nastoupil na stejném postu, na kterém hrává Jan Trousil. Jaké byly tvoje úkoly?

Měl jsem hrát jednoduše, všechno dopředu a pokud bych si nevěděl rady, tak míč nakopnout většinou na Tomáše Doška.

Nedávno jsi byl zvolen kapitánem B mužstva, teď jsi poprvé nastoupil za ligové A mužstvo. V to si asi na začátku jara příliš nedoufal..

Co se týká mého zvolení do funkce kapitána, tak to samozřejmě hodně potěšilo, protože patřím mezi nejmladší hráče. A mužstvo má teď velké starosti s obranou, protože chybí Honza Trousil, Jirka Huška a Martin Jílek. Proto se naskytla příležitost pro mě, za což jsem moc rád.

Se kterými spoluhráči jsi se nejvíce bavil před Příbramí?

Většinou s těmi mladšími, takže s Pepou Šuralem, Jardou Borákem, se kterým jsem bydlel na pokoji v hotelu. Tam jsme si užili i trochu srandy, takže tak.

Co na tvůj ligový start říkali rodiče, bratr a kamarádi?

Doma byli rádi, že se mi povedlo zahrát si ligu. Spoluhráči z B týmu mi popřáli hodně štěstí, pár kamarádů mi napsalo i po zápase, že to nebylo špatný.

Co ty a Blansko?

Když mi to dovolí čas, tak se chodím dívat na zápasy B týmu, kde často nastupuje brácha. Vždycky jsem rád, když se mu zápas podaří a vstřelí nějakou tu branku.

Překvapily tě výsledky A mužstva Blanska v jarní části?

Ze tří utkání udělali kluci 7 bodů, což je hodně dobré. Myslím si, že hodně pomohlo vítězství v Boskovicích, které Blansko nakoplo. Proti Třebíči se zápas zpočátku moc dobře nevyvíjel, když jsem to sledoval na internetu. Nakonec 3:1, takže Sehnálek má asi formu (smích).

Vrátíme se opět k tobě. Na podzim jsi za B tým odehrál nejvíce minut a nedostal jsi ani jednu kartu. To je na stopera hodně zvláštní a zároveň úctyhodná vizitka.

Co k tomu říct. Snažím se moc nefaulovat, protože nepatřím zrovna mezi ty nejrychlejší, takže kdybych fauloval, znamenalo by to většinou vyloučení. Co se týká odehraných minut, i když patřím mezi nejmladší, tak mi trenéři neustále dávali příležitost. Nějakou výraznou chybu kromě vlastního gólu proti Uničovu, kdy už jsem završil výsledek na 1:4, jsem neudělal. Tím to asi bude.

B týmu se v neděli podařilo vyhrát na hřišti Uničova, takže alespoň nějaká radost.

Určitě. David Cupák to krásně v 65. min. trefil, shodnou okolností se byl v sobotu podívat na utkání v Blansku. S klukama jsem se bavil a byli spokojení, protože šlo o hodně důležité tři body v boji o záchranu.

Naopak A mužstvo Brna se po slibném začátku opět zadrhlo..

Je to velká škoda. Doma proti Boleslavi, kdy jsem to sledoval z tribuny, výkon špatný nebyl. Bohužel dostal v 82. minutě Ríša Dostálek červenou kartu a Kalina v závěru prostřelil Burdu (Tomáše Bureše). V Příbrami výkon mužstva dobrý nebyl. Věřím, že to zlomíme doma proti Olomouci.

Chtěl bys něco závěrem vzkázat blanenským příznivcům?

Ať chodí na zápasy v co nejhojnějším počtu a povzbudí svoje hráče. Do dalších sezón přeji Blansku, aby se mu zase podařilo postoupit do třetí ligy a mohlo opět hrát i proti Béčku Brna.

Luděk Pernica
Narozen: 16. 6. 1990 v Boskovicích
Výška: 186 cm
Váha: 81 kg
Kariéra: ASK Blansko (1995 - 2000), 1. FC Brno (2000 - nyní)
Oblíbení hráči: Roberto Carlos, Lúcio
Oblíbený klub: Portsmouth

Bilance v kategorii dospělých:
B tým: Moravskoslezská liga 18 zápasů 1599 minut 1 branka 1 ŽK
A tým: Gambrinus liga 1 zápas 90 minut bez karet


Luděk Pernica s číslem 3 v duelu proti Příbrami

FOTO: www.fkpribram.cz