1. FC Slovácko BFC Hlučín1.SC Znojmo FKFK TřinecFK Frýdek-MístekFK BlanskoFC Slovan RosiceČSK Uherský BrodFC Zlín BFK HodonínTJ Tatran BohuniceFC Baník Ostrava BSK UničovSK HraniceMFK Karviná BTJ Start Brno1. BFK Frýdlant nad OstravicíFC Zlínsko

Blansko

Hranice

2:1

Zlínsko

Blansko

19.04.2024 | 17:00

Rozpis zápasů

vs

Blansko

Hranice

2

1

vs

Zlínsko

Blansko

19.04.2024 | 17:00

Rozpis zápasů
Z l í n / B l a n s k o - Rozhodovat o postupech a sestupech ve fotbalových soutěžích po celé Moravě se letos bude nejenom na hřišti, ale především také u stolu. Ve hře je totiž nespočet variant, ze kterých už teď mají kluby i činovníci FAČR zamotanou hlavu.
Důvodem je především zpřísnění pravidel u juniorské ligy, která už minimálně dva ligové kluby odradila od ponechání B-týmu v MSFL. Dalším důležitým faktorem je nepříznivá ekonomická situace některých oddílů neumožňující postup do vyšší soutěže. V krajním případě se tak může hýbat i se sestupy.

„Období před losovacím aktivem bude letos z pohledu sestavování účastníků extrémní,“ připouští sekretář Řídící komise pro Moravu Radek Šindelář.

První otázkou je, jestli vůbec někdo z MSFL, tedy z moravské třetí ligy, bude chtít postoupit do druhé nejvyšší soutěže. První Uničov se totiž podle zákulisních informací do FNL nepřihlásí. Postup mimo pořadí tak bude nabídnut týmům, které se umístí do čtvrtého místa. Druhá rezerva Sigmy se možná bude kvůli juniorské lize rušit, a tak spekulace o postupu do FNL nejsou na pořadu dne.

Z dalších klubů z MSFL se dá zájem o postup předpokládat u Kroměříže, která by se po dnešní výhře nad Otrokovicemi dostala na čtvrté místo. „Na startu jara jsme mluvili hlavně o záchraně, nyní nás možná potkají příjemné postupové starosti. Nevylučujeme je,“ konstatoval trenér Kroměříže Ivoš Světlík.

„V případě, že by z MSFL nechtěl nikdo ze čtyř nejlepších týmů postoupit, budou mít možnost druhou ligu přihlásit celky od druhého do čtvrtého místa v ČFL, tedy v české třetí lize,“ popisuje další možný scénář Šindelář. Až poté by se podle něj přikročilo k nabídnutí soutěže patnáctému Frýdku-Místku, který ze druhé ligy sestoupil. „Nejhorší variantou by bylo, kdyby druhou ligu nikdo z MSFL nechtěl a vzal by ji někdo z ČFL. Frýdkem bychom tak musel třetí ligu rozšířit na sedmnáct účastníků,“ upozorňuje sekretář.

To by ale neznamenalo zpětné snížení sestupových míst v moravských soutěžích. „Při doplňování je vždy prioritou postup mimo pořadí,“ vysvětluje Šindelář.

V MSFL tak zatím stále platí, že sestupují tři nejhorší týmy, což se ale ještě může změnit. Soutěž totiž kvůli účasti v juniorské lize odhlásí rezervy Slovácka i Zlína a jak již bylo zmíněno, pravděpodobně i Sigma B.

„Přihlašovat B-tým do MSFL nebudeme, jelikož máme povinnost hrát juniorskou ligu. Mít tři mužstva už jsme si jednou vyzkoušeli a bylo to strašně náročné. Byl bych raději, kdybychom hráli MSFL, protože pro mladé hráče tam je lepší kontakt s dospělým fotbalem, ale nedá se nic dělat. Juniorská liga by však měla být kvalitnější, než doposud byla, tak uvidíme,“ řekl ředitel 1. FC Slovácko Petr Pojezný.

Zlín B ještě navíc bojuje o záchranu. „Nezávisle na tom, jestli se zachráníme, jsme se rozhodli náš B-tým již do MSFL, respektive divize nepřihlašovat, protože jsme povinni hrát juniorskou ligu,“ potvrdil ředitel FC Fastav Zlín Leoš Gojš.

Rezerva Zlína, která už svůj poslední zápas předehrála v úterý, se v soutěži oficiálně zachrání až v závislosti na výsledcích HFK Olomouc a Líšně.

V případě, že se Zlín B zachrání, se po odhlášení z MSFL uvolní po třech B-týmech místa. Ta by měly zaplnit celky ze druhého, třetího a čtvrtého místa z divizí D a E. „Pokud nikdo z nich nebude chtít, bude setrvání v MSFL nabídnuto třetímu od konce, popřípadě předposlednímu. Poslední musí sestoupit vždycky,“ upřesnil Šindelář.

Pokud Zlín B sestoupí, odhlásí tím pádem místo v divizi, které by měl zaplnit celek ze zlínského krajského přeboru.

Platí zmiňovaný systém nabídnutí soutěží nejlepším mimo pořadí a teprve poté celkům na sestupových příčkách mimo poslední. Ten se bude uplatňovat i v divizi. Pokud tedy z divize do MSFL postoupí mimo pořadí například tři týmy, nahradí je mužstva ze druhého až čtvrtého místa z pěti krajských přeborů na Moravě.

Definitivně by mělo být o všem jasno ve čtvrtek, kdy zasedá moravská STK. „Informace budeme mít v podstatě už ve středu, nicméně je musí posvětit STK,“ dodal Šindelář.

Autor: Ondrej Dudáš/Zlínský deník