1. FC Slovácko BFC Hlučín1.SC Znojmo FKFK TřinecFK Frýdek-MístekFK BlanskoFC Slovan RosiceČSK Uherský BrodFC Zlín BFK HodonínTJ Tatran BohuniceFC Baník Ostrava BSK UničovSK HraniceMFK Karviná BTJ Start Brno1. BFK Frýdlant nad OstravicíFC Zlínsko

Zlínsko

Blansko

2:1

Znojmo

Blansko

28.04.2024 | 15:00

Rozpis zápasů

vs

Zlínsko

Blansko

2

1

vs

Znojmo

Blansko

28.04.2024 | 15:00

Rozpis zápasů
B l a n s k o - Před několika lety došlo v Blansku ke sloučení fotbalových oddílů ČKD a ASK v jeden subjekt s názvem FK APOS. S odstupem času lze říci, že to byl určitě krok správným směrem.
Došlo ke zkvalitnění práce s mládeží a výkonnostnímu růstu hráčů všech věkových kategorií. Spanilá jízda mužského A týmu soutěžemi směrem vzhůru se zastavila až v moravskoslezské lize, třetí nejvyšší soutěži v republice, kde, přestože nakonec došlo po roce k sestupu, nehrál rozhodně druhé housle. Hospodářská krize ale teď zasáhla i blanenský fotbal a po odchodu generálního sponzora se nepodařilo najít jiného. Chybí peníze na novou sezonu. „Situace je vážná,“ netají místopředseda klubu Břetislav Strážnický, který ho po odstoupení Aloise Ťoupka z postu prezidenta klubu spolu se třemi zbývajícími členy výboru provizorně řídí.

Situaci se snaží občanské sdružení řešit, z jeho zhruba sto padesáti evidovaných členů se však na mimořádnou valnou hromadu sešlo ani ne třicet. Nebyla tudíž podle stanov schopná usnášení. „Podařilo se nám dosáhnout výjimky, abychom přihlášky do soutěží mohli zaslat až k 15. červnu, dva týdny po řádném termínu,“ uvedl sekretář Jiří Němec. O tom, jaké týmy půjde do nové sezony vůbec přihlásit, tak musí rozhodnout náhradní valná hromada konaná tuto neděli. Ta musí zvolit i nový výbor včetně prezidenta, ne všichni členové bývalého chtějí v činnosti pokračovat. „Je nutné si opravdu uvědomit vážnost ekonomické situace,“ říká rezolutně Strážnický.

Největší finanční zátěží jsou provozní náklady na energie. „Přes všechny sliby v uplynulých letech stále ještě nedošlo k tomu, že by je převzalo město, které je vlastníkem celého areálu. Jak nám bylo řečeno, nestane se tak bohužel ani ve druhém pololetí tohoto roku,“ netají rozhořčení místopředseda. Jeho slova potvrdil místostarosta Blanska Lubomír Toufar. Ten se jako člen občanského sdružení valné hromady zúčastnil. „Informaci o krizové situaci jsem předložil radě, ta ji vzala na vědomí. Obávám se ale, že zastupitelstvo opravdu nebude mít vůli přijmout nějaké opatření a nechá toto rozhodnutí, na které kromě fotbalistů čekají i třeba TJ ČKD a ASK, kde jsou v podobné situaci, až na novou garnituru zvolenou po podzimních komunálních volbách,“ prohlásil.

Vedení blanenského fotbalu je v téměř zoufalé situaci. „Zvažujeme i možnost přihlásit jen po jednom mužském, dorosteneckém a žákovském týmu do okresních soutěžích. Tím bychom ale klesli na úroveň venkovského fotbalu a to si nedovedeme představit,“ kroutí hlavou sekretář Němec. Počet týmů se ale redukovat určitě bude. „Téměř jistě se zruší béčko žáků a dorostu. Největší diskuse je kolem mužů. Zda mít jeden nebo dva celky,“ dodal. Jak doplnil Strážnický, klub udělá maximum pro to, aby skvěle nastartovaná mládež mohla pokračovat pokud možno v plném rozsahu. „Máme kvalitní trenéry, klukům se daří výsledkově od dorostu až po nejmenší v přípravkách. O to více nás současná situace tíží,“ mrzí ho. Najít finance ale bude těžké. „Počítáme částečně s podporou z kraje i města v dosavadní výši, nějací drobní sponzoři se rýsují. Pořád to ale bude málo. Rád bych touto cestou vyzval všechny, kterým není osud blanenské kopané lhostejný, aby zkusili jakýmkoliv způsobem pomoci. Předem jim za to děkuji,“ pokyvuje hlavou.

Znovu připomínáme, že valná hromada FK APOS Blansko se koná tuto neděli 13. června od 14:00 ve fotbalové hospůdce na stadionu Na Údolní. Jsou zváni všichni příznivci a fanoušci fotbalu, kteří se chtějí jakýmkoliv způsobem zapojit do záchrany našeho klubu!