1. FC Slovácko BFC Hlučín1.SC Znojmo FKFK TřinecFK Frýdek-MístekFK BlanskoFC Slovan RosiceČSK Uherský BrodFC Zlín BFK HodonínTJ Tatran BohuniceFC Baník Ostrava BSK UničovSK HraniceMFK Karviná BTJ Start Brno1. BFK Frýdlant nad OstravicíFC Zlínsko

Blansko

Hranice

2:1

Zlínsko

Blansko

19.04.2024 | 17:00

Rozpis zápasů

vs

Blansko

Hranice

2

1

vs

Zlínsko

Blansko

19.04.2024 | 17:00

Rozpis zápasů
B l a n s k o - Jako nejzkušenější hráč byl požádán o zhodnocení sezóny. Na konci našeho povídání však vyřkl nekompromisní ortel: „Zápas ve Velkém Meziříčí byl můj poslední,“ ohlásil Tomáš Kleveta.
Uplynulá sezóna byla v několika ohledech specifická. Jak ji hodnotíš?

Je pravda, že tato sezóna byla opravdu hodně hektická. Vystřídali se tu tři trenéři. Na začátku jsme měli postupové ambice, v zimě po těch radikálních změnách jsme byli nakonec rádi, že se tu mančaft dal nějakým způsobem dohromady. Podařila se záchrana, což je hlavní a teď bude důležité, aby se klub zkonsolidoval a dobře vstoupil do nové sezóny.

Jak jsi vnímal radikální změnu v zimní přestávce, kdy najednou všichni hráči hráli bez nároku na jakoukoliv finanční odměnu?

Podle mě tu zůstali kluci, kterým na Blansku záleží. Na jaře to tu opravdu o penězích nebylo. Všichni společně chtěli udělat maximum pro záchranu, což se nakonec podařilo. Je pravda, že pokud alespoň něco za hraní dostáváte, je to daleko lepší. Ale znovu říkám, kdyby se to tu momentálně dělalo pro peníze, tak by nás tu asi moc nezůstalo. Ta změna těžká byla, protože opravdu ze dne na den jsme jakékoliv odměny přestali pobírat, ale tak to prostě bylo. Museli jsme to přijmout.

Jarní část jste odstartovali hodně dobře. Možná i proto na konci trošku převládá pocit zklamání, protože v silách týmu bylo uhrát více bodů.

Myslím si, že na začátku jsme hráli hodně zodpovědně, udělalo se 10 bodů a pak už jsme možná měli trošku v hlavách, že jsme jakoby za vodou. Hrálo se více útočně, na což jsme dopláceli hlavně venku, kde jsme inkasovali hodně branek. Tým, který tu byl, klidně víc bodů uhrát mohl, ale také jsme jich mohli mít méně. Podívejme se na Boskovice, jak dopadly. Já jsem rád, že se podařila záchrana, protože to byl náš cíl od začátku jara.

Na trenérské židli se postupně vystřídali tři trenéři. Zažil jsi už někdy podobnou situaci?

Tak to určitě ne. Prostě fotbal někdy takové situace přináší. Na druhou stranu asi by se to stávat nemělo, protože pro hráče je to složitější přizpůsobovat se jednomu trenérovi a potom třeba tomu dalšímu, který přijde. Vždy nějaký čas trvá, než si na změnu zvyknete a v průběhu sezóny toho času moc není. Jako hráči jsme ale povinni starat se o to, co se děje na hřišti. To, co je mimo něj už je na jiných lidech.

Jak budeš vzpomínat na Petra Vašíčka a Zbyňka Zbořila, kteří tým vedli před Romanem Šindelkem?

Určitě jen v dobrém. Oba dva byli velice kvalitní trenéři, každý měl svoje trenérské metody. Ani na jednoho nemůžu říct půl slova. S Petrem se znám od mládí, takže hodně dlouho, tam to bylo úplně bez problému. Zbyňka jsem poznal až tady v Blansku a také s ním jsem neměl nejmenší problém. Je škoda, že jsme pod jeho vedením neměli příliš dobré výsledky, protože tréninky byly perfektní a pokud by tu zůstal déle, určitě bychom šli nahoru.

Jak by jsi je ohodnotil z pohledu vlastností?

U Petra to bylo trošku specifické tím, že ho v Blansku téměř každý znal. Zbyněk tu byl úplně nový, takže kluci k němu možná měli trošku větší respekt. Na druhou stranu musím říct, že na obou bylo vidět jejich zapálení a chuť, s jakou vedli taktické porady. Oba také vyznávali podobný styl z hlediska útočení.

Zaměříme se na divizi. Jak by jsi porovnal její úroveň, co se týká letošního ročníku a sezóny 2007/2008, ve které jste postupovali?

Já pamatuji i divizi v 90. letech, tam to bylo úplně o něčem jiném. Nechci říct, že teď by byla divize slabší, ale hraje se trošku jinak. V mnoha klubech je spousta hráčů se zkušenostmi z vyšších soutěží. Z hlediska těch dvou posledních sezón, které jsme v divizi odehráli, je to zhruba stejné. Jen asi přibylo více těch zkušených hráčů a i v klubech, kde by to asi čekalo jen málo lidí.

Měl jsi ty nějakého soupeře, na kterého jsi byl více motivovaný?

Pokud vynecháme Boskovice, tak ne. Pokaždé, když jdu na hřiště, tak chci vyhrát a mezi soupeři rozdíly nedělám. Jak říkám, pikantní jsou souboje s Boskovice nebo třeba s Rájcem, protože jsou to okresní derby se vším všudy.

Před necelými třemi týdny bylo zvoleno nové vedení klubu. Novými členy výboru se mimo jiné stali i tvoji bývalí spoluhráči Libor Škvarenina a Hynek Jarůšek. Jak jsi přijal tuto informaci?

Jsem moc rád, že kluci do toho šli, aby tu pro klub něco dobrého udělali. Půl roku tady vlastně bylo pouze prozatímní vedení. Teď je konečně nové, což je pozitivní. Pro Blansko je dobře, že tu fotbal bude pokračovat dál.

Shodneme se na tom, že pro Blansko je momentálně divize strop.

Jednoznačně. Buďme rádi za to, že klub nezanikl. Co se týká financí a zázemí, tak ty tu momentálně na vyšší soutěž rozhodně nejsou.

Ty už jsi v průběhu jara naznačoval něco o konci kariéry. Je to opravdu definitivní?

Ano je. Zápas ve Velkém Meziříčí byl můj poslední. Varianta případného mého působení v B mužstvu nebo v Ráječku nepřichází v úvahu. Maximálně si s klukama půjdu jednou týdně zatrénovat, abych se nějakým způsobem udržoval.

Neuvažuješ o svém dalším působení v klubu, třeba na pozici trenéra přípravky?

Momentálně určitě ne. Nevím, jestli bych vůbec dokázal trénovat. Navíc u mládeže teď máme kvalitní trenéry, takže v tomto směru tu není žádný problém. Budu se chodit dívat na zápasy a fandit, to slíbit můžu.

Tomáši, děkuji jménem všech činovníků v klubu za tvoje vynikající služby a budeme společně věřit v lepší výsledky hlavně A mužstva v nové sezóně.

Také děkuji. Já věřím, že se kádr dostatečně zkonsoliduje a Blansko bude hrát klidný střed tabulky.

Vizitka Tomáše Klevety
Narozen: 14. 7. 1975
Výška: 176 cm
Váha: 77 kg
Post: záložník
Stav: rozvedený, zadaný
Kmenový klub: FK APOS Blansko
Předchozí kluby: Metra, ČKD, Rapotice, Havlíčkův Brod, Znojmo, Ráječko
Přezdívka: Čuník
Zájmy: rodina, vycházky se psem, sport v televizi
Oblíbený klub: Manchester United
Oblíbený hráč: Marco van Basten

Bilance v MSFL - sezóna 2008/2009
24 zápasů (2116 minut) - 6 branek/8 ŽK

Bilance v divizi - sezóna 2009/2010
16 zápasů (1262 minut) - 3 branky/bez ŽK