1. FC Slovácko BFC Hlučín1.SC Znojmo FKFK TřinecFK Frýdek-MístekFK BlanskoFC Slovan RosiceČSK Uherský BrodFC Zlín BFK HodonínTJ Tatran BohuniceFC Baník Ostrava BSK UničovSK HraniceMFK Karviná BTJ Start Brno1. BFK Frýdlant nad OstravicíFC Zlínsko

Blansko

Hranice

2:1

Zlínsko

Blansko

19.04.2024 | 17:00

Rozpis zápasů

vs

Blansko

Hranice

2

1

vs

Zlínsko

Blansko

19.04.2024 | 17:00

Rozpis zápasů
B l a n s k o - TJ ČKD Blansko, FK APOS Blansko a TJ ASK. Velké sportovní jednoty tvrdí, že pokud je nepřevezme město, zkrachují.
Statisícové účty za elektriku, plyn a vodu. Sponzorů ubývá, členské příspěvky proti finanční krizi nepomůžou a peníze od města nestačí. Velké sportovní jednoty a oddíly v Blansku se potýkají s nedostatkem prostředků na provoz sportovišť. Zachránit je podle nich může jen převod pod město.

„O to, aby sportoviště převzalo město, usiluji dobrých deset let. Včera už bylo pozdě. Situace je opravdu kritická. Pokud k převodu nedojde do konce roku, nevím, jak to s námi bude dál,“ řekl Josef Vrba, předseda Asociace sportovních klubů Blansko, pod kterou spadá jedenáct oddílů. Na Sportovním ostrově Ludvíka Daňka spravuje atletický stadion, volejbalové a tenisové kurty, fotbalové hřiště a sportovní halu. K tomu vlastní ještě ubytovnu. To vše na pozemcích, které má dlouhodobě pronajaté od města.

Sehnat peníze na provoz sportovní haly, kuželny a herny stolního tenisu má dlouhodobě také sportovní jednota s největší členskou základnou ve městě, TJ ČKD Blansko. Loňský rok vypomohla blanenská radnice oddílu půjčkou.

„Kdyby nám město nepůjčilo, tak nás zřejmě odstřihli od elektřiny a vody. Za energie zaplatíme měsíčně přibližně sto tisíc korun. Na letošní rok jsme měli od radnice peníze na první čtyři měsíce. Co bude v příštím roce, ale nevíme,“ přiblížil tíživou situaci předseda TJ ČKD Blansko Michal Souček.

Podle Součka nedostatek peněz na platby energií způsobily hlavně škrty od Českého svazu tělesné výchovy. „Příspěvky od svazu jsou několikanásobně nižší než v minulosti. Pokud krizi nezachrání město, museli bychom zřejmě zvýšit členské příspěvky. Ale to stejně není řešení,“ dodal předseda TJ ČKD.

Po tom, aby sportoviště převzalo město Blansko pod svou správu, volají i fotbalisté z FK APOS Blansko. „Tréninky jsme schopni ještě pokrýt ze sponzorských darů a příspěvků, ale na energie už nemáme. Dokonce jsme už uvažovali o tom, že v letošní sezóně hřiště zavřeme. Naštěstí se nám podařilo sehnat na první půl rok sponzora. V příštím roce ale budeme řešit stejný problém,“ nastínil místopředseda fotbalového klubu Roman Šindelka. O převodu velkých sportovních oddílů pod město uvažují blanenští zastupitelé už léta. Svoje plány však zatím neuskutečnili.

„V tomto volebním období vypracovala skupina pod mým vedením analýzu o převodu velkých blanenských sportovišť pod majetek města. V současnosti pod něj totiž spadají jen částečně a tak je nemůžeme z městských peněz začít spravovat. Jejich převod se však doposud uskutečnit nepodařil,“ uvedl místostarosta Blanska Lubomír Toufar. Provozovatelé sportovních hal v současnosti nemají peníze ani na zaplacení energií. Právě to by měl převod sportovišť pod město podle Toufara vyřešit.

„V analýze jsme vypočítali, že provoz všech sportovišť by nás stál mezi dvěma až dvěma a půl milióny korun ročně. A to v rozpočtu není nijak závratná částka. Město je totiž daleko silnější ekonomický subjekt než současní provozovatelé sportovišť. A kdyby sportoviště patřila město, mohli bychom dávat prostředky také do jejich rozvoje a nestalo by se tak jako v některých jiných městech, že by se z hřiště stala třeba tržnice,“ dodal Toufar.

Vladěna Šebelová, blanenský deník