1. FC Slovácko BFC Hlučín1.SC Znojmo FKFK TřinecFK Frýdek-MístekFK BlanskoFC Slovan RosiceČSK Uherský BrodFC Zlín BFK HodonínTJ Tatran BohuniceFC Baník Ostrava BSK UničovSK HraniceMFK Karviná BTJ Start Brno1. BFK Frýdlant nad OstravicíFC Zlínsko

Zlínsko

Blansko

2:1

Znojmo

Blansko

28.04.2024 | 15:00

Rozpis zápasů

vs

Zlínsko

Blansko

2

1

vs

Znojmo

Blansko

28.04.2024 | 15:00

Rozpis zápasů
B l a n s k o - I po sestupu z divize mužů, kterým skončilo fotbalové jaro v FK APOS Blansko, nezavládl v klubu smutek. Postup do stejné soutěže se totiž povedl dorostencům a vůbec práce s mládeží se v posledních letech daří.
„Je to naše jasná priorita do budoucna, na které chceme stavět. Podařilo se dát dohromady tým schopných trenérů od přípravky přes žáky, dorost i mužské béčko a áčko. Za to výboru i jim patří velký dík,“ uvedl předseda klubu Michal Babák. Ten oznámil vedení zajištění hlavního sponzorského krytí na horizont nejbližších let.

„Podrobnosti bych zatím nerad prozrazoval, veřejnost se s nimi seznámíme v nejbližších týdnech po dojednání detailů. Nepůjde jen o první mužstvo, ale o celý klub, to chci zdůraznit, i když postup mužů zpět do divize by určitě všichni naši příznivci, sponzor i já uvítali. I proto vytvoříme trenérovi a realizačnímu týmu podmínky minimálně k zachování současného kádru, případně jeho drobného posílení. Práce trenéra Michala Kuglera si vážíme, oceňujeme to, že dává prostor mladým odchovanců a v této filosofii ho chceme podporovat, aby dorůstající generace cítila šanci se uplatnit v našem oddíle,“ řekl.

Nově bude zavedena funkce sportovního manažera. „Zdůrazňuji, že neplaceného,“ dodal Babák. Jeho jmenování schválí výbor na první schůzi po Novém roce. Vedení si váží všech, kteří pomáhali s dosavadním chodem klubu, zejména v oblasti finanční. „Mrzí nás, že jsme opomenuli veřejně poděkovat za významný příspěvek na činnost od Jihomoravského kraje, o který se zasadil náš příznivec a blanenský občan radní Ivo Polák. Tímto tak s předsedou činíme,“ doplnil místopředseda a hospodář v jedné osobě Břetislav Strážnický. Jak poznamenal, pro budoucí rozvoj je již v dnešní době nezbytná umělá tráva na tréninkovém hřišti. „Vyvoláváme další jednání na ministerstvu, na radnici, věříme, že budou úspěšná,“ doufá.

Mladší žáci jsou po podzimu třetí v krajském přeboru. „Ztrácíme jen dva body na vedoucí tým, to je dobrá výchozí pozice. Poté, co nám utekl začátek, bychom rádi zaútočili na prvenství v soutěži. Po zimní přípravě snad vykročíme do odvet pravou nohou a půjde to,“ věří trenér Luboš Šustr. Závěr podzimu přinesl bonbónek. „Výhra na mezinárodním turnaji v Legnici, který se vyvedl po všech stránkách, byla bombou. Kluci vyrostli po fotbalové i psychické stránce a zaslouženě získali hlavní pohár mezi čtyřiadvaceti týmy ze čtyř zemí,“ chválí své svěřence.

Spokojen je vcelku i hlavní trenér starších žáků Michal Šenkeřík. „Ve druhé půlce podzimu nám bohužel chyběli kluci, kteří jsou na střídavých startech ve vyšší soutěži. Když jsem měl tým pohromadě, bylo to o něčem jiném. Máme šest bodů na prvního, nic není ztraceno, popereme se o lepší umístění na jaře,“ hodnotí dosavadní průběh krajského přeboru. Spokojen by byl s pozicí do třetího místa.

U úspěšného staršího dorostu bude nadále působit zkušený trenér Jiří Pokoj. „Udělalo nám radost, že hned několik hráčů, kteří loni vybojovali postup z krajského přeboru, se uchytilo u prvního mužstva a stalo se členy základní sestavy. Je to ocenění naší práce. Vzhledem ke kvalitě současného kádru počítáme, že tento trend bude pokračovat,“ řekl.

U mladšího dorostu dělá asistenta kouči Petru Stupkovi David Bednář. Jeden z největších talentů v našem okrese posledního desetiletí nakoukl v barvách HFK Olomouc do velkého fotbalu. Jak se mu daří zkloubit roli profesionálního hráče s trenérskou prací? „Jde to. Jinak bych to nedělal, baví mne to. Hrál jsem pod několika zkušenými trenéry, myslím, že mám kluků co ukázat - zejména co se týče moderních metod. Snažím se, aby to borce bavilo,“ usmívá se. Jak řekl, samozřejmě jeho působení v klubu souvisí s tím, že by se koučování chtěl věnovat i do budoucna. „Rád bych si udělal určitě minimálně licenci B,“ přeje si.

Béčko mužů se v okresním přeboru po matném začátku rozjelo. „Spokojený jsem maximálně, hlavně s tím, že jsme vytvořili partu, to je důležité,“ těší trenéra Radka Sedláčka. Ten si představuje podobné pokračování i na jaře. „Myslím, že by se kluci postupu nebránili a udělají pro to vše,“ věří svému kolektivu.

Jako ve všech klubech je vlajkovou lodí mužské áčko. „Nebylo to špatné, ale mohlo to být lepší. Máme příliš mnoho mladých hráčů. To je na jednu stranu dobře, na druhou ale mužstvu v několika zápasech chyběly zkušenosti. Projevilo se to ztrátou bodů za remízy místo tří bodů v již téměř vyhraných zápasech v koncovce,“ krčí rameny lodivod Michal Kugler. Paradoxně byl nejvíce spokojen s utkáním v Moravském Krumlově, kde nakonec přišla prohra. „Celý první poločas jsme předváděli skvělý fotbal, podle not, jak si je představuju. Ale soupeř výsledek obrátil. To byla škoda,“ mrzelo ho.

Kugler se musel po celý podzim nakonec obejít bez asistenta. Toho mu při přípravě a trénincích nahrazoval Radim Bubeníček, hráč a kapitán mužstva. „Je to profesionál každým coulem, vzor tréninkové i herní morálky. Velice si jeho pomoci vážím. Je to osobnost po herní i lidské stránce, doufám, že zde bude působit i nadále,“ představuje si. Má suverénně nejmladší kádr v soutěži, nejstarší Martin Sehnal oslavil nedávno třicítku. Trenér má radost z toho, že bude moci i na jaře pracovat se stejným kádrem, přemýšlí i o nějakých posilách, které budou ve finančních možnostech výboru. „V zimě se budeme snažit hrát co nejvíc fotbal. Samozřejmě nezapomeneme ani na fyzičku, ale nebude to na úkor hry,“ nastínil muž, který momentálně usilovně pracuje na získání vyšší licence, o kterou velmi stojí.