1. FC Slovácko BFC Hlučín1.SC Znojmo FKFK TřinecFK Frýdek-MístekFK BlanskoFC Slovan RosiceČSK Uherský BrodFC Zlín BFK HodonínTJ Tatran BohuniceFC Baník Ostrava BSK UničovSK HraniceMFK Karviná BTJ Start Brno1. BFK Frýdlant nad OstravicíFC Zlínsko

Blansko

Hranice

2:1

Zlínsko

Blansko

19.04.2024 | 17:00

Rozpis zápasů

vs

Blansko

Hranice

2

1

vs

Zlínsko

Blansko

19.04.2024 | 17:00

Rozpis zápasů
B l a n s k o - K 31. 3. 2012 ukončil společně s Liborem Škvareninou své působení ve výkonném výboru FK Blansko. Nyní se bývalý dlouholetý hráč a v minulých dvou letech sekretář Hynek Jarůšek do klubu vrací, ovšem na jinou pozici.
Během října si se s vedením klubu dohodl na tvém působení u mládeže. Můžeš prozradit na jaké pozici?

Post, na kterém budu působit, bych jednoduše nazval - sekretář mládeže. Už když jsem z VV na začátku roku odcházel, doporučoval jsem členům výboru, že by bylo dobré tuto funkci zřídit. Nakonec jsem se do ní, de facto, nominoval sám. Ale předcházela tomu schůzka s trenéry mládeže, kterým jsem nastínil, jak bych si představoval fungování mládeže v našem klubu. Vzhledem k tomu, že tito neměli nic proti, zašel jsem se svým návrhem na výbor, kde mi bylo po týdnu sděleno, že funkce sekretáře mládeže byla odsouhlasena.

Co všechno tvá nová role obnáší?

Právě po dohodě s trenéry a členy výboru bylo odsouhlaseno, že jakékoliv problémy, které se objeví u mládežníků, budou řešeny se mnou a já je následně, pokud to bude nutné, budu řešit se členy výkonného výboru. Moje představa je ale spíše taková, že výbor bych chtěl zatěžovat co nejméně a věci spojené s mládežnickými týmy bych řešil já sám. Jestli se ptáš na konkrétní věci, tak jsem nabídl vedení, že u mládeže zařídím téměř vše (hlášenky, tréninky, zápasy, tělocvičny, rozpočty, nákupy…), aby měl výkonný výbor prostor na to věnovat se týmům mužů.

Můžeš blíže představit nový model fungování mládeže v FK a z čí hlavy vzešel tento nápad?

Nevím, zda se tomu dá říkat model. Já doufám, že to bude fungovat. Nápad vytvořit tuto funkci vzešel především od trenérů mládeže, kteří to už v průběhu loňského roku konzultovali se mnou a nakonec jsme se domluvili, že tuto funkci budu vykonávat. Představu o tom, jak by mělo výše uvedené fungovat, v hlavě mám, a tuto jsem nastínil jak trenérům, tak i členům výkonného výboru. Jednou a to poměrně důležitou podmínkou byl právě samostatný účet pro mládež, který byl zřízen a ze kterého se budou provádět platby pro účely těchto týmů. K tomu, aby vše mohlo fungovat, jsou v dnešní době potřeba především finance. Část rozpočtu mládežnických týmů pokryjeme z příspěvků, které máme jako oddíl stanoveny, ale už teď můžu říct, že velké finanční pomoci se nám dostává od sponzorů, kterým bych chtěl tímto za mládež poděkovat. Ať už těm, kteří přispěli, tak také těm, kteří se přispět teprve chystají. Chtěl bych jednat i s představiteli města o jistých formách sponzoringu pro mladé fotbalisty a doufám, že se k tomu postaví kladně.

Co ty osobně očekáváš od změn ve fungování mládeže?

Očekávám především to, že se odbourají problémy, které tady byly dřív. Ať už se jedná o věci spojené s financováním, tak i se samotným provozem těchto týmů. Hlavně bych chtěl, aby ti, kteří se v klubu mládeži věnují, nemuseli řešit věci, které jim tuto práci ztěžují a mohli se skutečně věnovat jenom tomu, čemu se věnovat mají - výchově nových fotbalistů!

Které problémy u mládeže už nyní musíš společně s realizačními týmy řešit?

Momentálně jsme řešili především administrativní věci. Přihlášky do DDM, trenérské deníky, tělocvičny. Ale musím říct, že lidé, kteří u těchto týmů jsou, byli zvyklí na to, že si většinu věcí zařizovali, takže já s tím až tolik práce nemám! Čeká mě ještě domluva zimního turnaje pro dorostence a žáky, případně sjednání nějakých přípravných zápasů. No a teď po skončení sezóny plánuji setkání s jednotlivými trenéry, abychom probrali, co je potřeba vyřešit.

Sázka na vlastní odchovance se klubu určitě vyplácí, což je vidět na výsledcích A týmu? Jak tento fakt vnímáš?

Už když jsem působil na pozici sekretáře celého klubu, snažil jsem se ostatním členům výkonného výboru vnutit svůj názor, že bychom měli pracovat koncepčně. A koncepčně znamená právě začít od těch nejmenších a dosáhnout toho, aby mezi sebou jednotlivé týmy spolupracovaly. A zároveň, abychom právě od těch nejmenších získávali hráče k nám do oddílu a ti by poté byli našimi kmenovými hráči, což souvisí s tím, co jsi uvedl v otázce. Vím, že je to běh na dlouho trať, ale jsem přesvědčen, že to je dobrá cesta a v budoucnu se ukáže, že se nám to jako klubu vyplácí. Základnu tady naštěstí máme, takže je potřeba s tím pracovat a vytěžit maximum!

Většinu domácích zápasů A týmů jsi sledoval osobně. Jak hodnotíš jeho výkony během podzimní části soutěže?

Většinu domácích zápasů jsem skutečně viděl. V každém z nich mi přišlo, že náš tým se trošku pomaleji rozjížděl a na můj vkus nechával hrát často soupeře, který naštěstí netrestal chyby týmu, mimo jiné i díky výborným výkonům obou našich mladých brankářů, z nichž jeden je ještě věkem dorostenec. Poté už měla utkání, až na poslední domácí zápas se Znojmem, velmi podobný scénář. Jakmile dal náš tým branku, začal soupeře přehrávat a zápas skončil naším vítězstvím.

I když pouze krátce, ale v klubu jste pracovali společně čtyři členové rodiny Jarůšků. Nemrzí tě, že strýc Karel u A týmu nebude pokračovat a rodinný klan v klubu se o jednoho člena ztenčí?

On mi slíbil, že pomůže mně, takže uvidíme, jestli svůj slib dodrží. O jeho působení u A týmu se toho napsalo dost, ale pravdou je, že od začátku, kdy ho členové vedení FK oslovili, jim jasně řekl, že tým přebere pouze na zbytek podzimní části sezóny. A tak se i stalo. Myslím, že pan Hajský bude velmi důstojným nástupcem.

Kromě práce FK jsi ještě stále hráčem týmu TJ Sloup, hrající okresní přebor. Vinou zranění jsi na podzim do hry nezasáhl. Jaká je šance, že tě příznivci fotbalu uvidí na zeleném pažitu?

Co se mého působení na zeleném pažitu týká, tak sám nevím. V tomto týdnu mě čeká konzultace s lékařem a uvidíme, zda půjdu na operaci, nebo ne. Jisté je, že mám utržený křížový vaz a pan doktor mi doporučil plastiku, ale na tu se mi, popravdě řečeno, zatím moc nechce. Nicméně pokud bych na operaci šel, tak už se asi na pažit nevrátím. Rekonvalescence bude trvat půl roku a v 39letech už asi s fotbalem znovu začínat nebudu.

Děkuji za rozhovor a ať se ti v nové pozici v FK daří.

Děkuji za otázky i za přání. Budu se snažit, ale jak se mi bude dařit, posoudí právě zmiňovaní členové realizačních týmů, potažmo jejich svěřenci.

sekretář mládeže: Hynek Jarůšek
mobil: 603 719 414
email: hynek.jarusek@ckdblansko.cz