1. FC Slovácko BFC Hlučín1.SC Znojmo FKFK TřinecFK Frýdek-MístekFK BlanskoFC Slovan RosiceČSK Uherský BrodFC Zlín BFK HodonínTJ Tatran BohuniceFC Baník Ostrava BSK UničovSK HraniceMFK Karviná BTJ Start Brno1. BFK Frýdlant nad OstravicíFC Zlínsko

Blansko

Hranice

2:1

Zlínsko

Blansko

19.04.2024 | 17:00

Rozpis zápasů

vs

Blansko

Hranice

2

1

vs

Zlínsko

Blansko

19.04.2024 | 17:00

Rozpis zápasů
B l a n s k o - Fotbalový klub FK Blansko, který je pokračovatelem klubů Spartak Metra Blansko, později ASK Blansko a Spartak ČKD Blansko, v letošním roce slaví 10 let výročí od svého založení. Nové vedení klubu se v rámci tohoto kulatého jubilea rozhodlo, že před každým domácím utkáním postupně ocení bývalé hráče či funkcionáře ať už z řad Metry či ČKD.
V poločasové přestávce sobotního utkání A týmu FK Blansko s RSM Hodonín bylo oceněno prvních sedm bývalých hráčů či funkcionářů a to z řad Metry i ČKD. Doživotní permanentní vstupenku, pamětní list a drobné pozornosti obdrželi z rukou předsedy FK Blansko a místostarosty města Blansko Ing. Jiřího Crhy, místopředsedy Miloše Vašáka a člena výkonného výboru Petra Dvořáka tito pánové.

Teodor Kalivoda

(nar. 9. 11. 1929 v Hrušovicích)

Je bývalým hráčem Spartaku ČKD Blansko. S fotbalem začínal v dorostu ve svých 16-ti letech. Po absolvování vojenské služby odešel roku 1951 v rámci náboru pracovníků strojírenského průmyslu pracovat do podniku ČKD Blansko, závody Jiřího Dimitrova. Prozatímní ubytování v Ráječku znamenalo, že začal hrát za místní fotbalový klub. Rok 1953, který byl i rokem vzniku fotbalového oddílu ČKD Blansko, znamenal jeho přestup do tohoto klubu, kde hrál až do roku 1965. Dne 17. dubna 1962 byl členem sestavy, která sehrála v Blansku na tomto stadionu přátelské utkání s reprezentací Československa před jejím odletem na mistrovství světa do Chile. Památné utkání skončilo výhrou reprezentantů 5:0 a přihlíželo jí 2 500 diváků. Fotbalovou kariéru prodloužil v Rájci-Jestřebí. Jako útočník býval postrachem soupeřových zadáků. V družstvu ČKD Blansko býval pravidelně nejlepším střelcem mužstva mužů, za které nastřílel v přátelských a mistrovských zápasech více než 300 branek.



Lumír Nikl

(nar. 13. 2. 1936 v Rájci-Jestřebí)

Je bývalým hráčem AFK Blansko, později Metry Blansko. Od roku 1957 působil jako obránce v AFK Blansko. Byl stálým hráčem divizního kádru, v této době byla divize třetí nejvyšší soutěží v Československu. Svoji aktivní činnost ukončil v roce 1973. Celkem tedy v dresu AFK Blansko strávil 16 let.







Jaroslav Svoboda

(nar. 21. 2. 1939 v Ráječku)

Je bývalým hráčem Spartaku ČKD Blansko. S kopanou začínal v dorosteneckém družstvu Ráječka. Jako dorostenec byl v roce 1958 vybrán k utkání výběru Moravy proti výběru Čech, které se hrálo v Brně na památném stadionu za Lužánkami. Už jako sedmnáctiletý začal hrát za muže Ráječka. Vojenská léta strávil v Chomutově, kde hrál za místní klub VTŽ Chomutov. Po skončení základní vojenské služby přestoupil do klubu Spartak ČKD Blansko, kde hrál až do roku 1972. Po skončení aktivní kariéry trénoval dívčí jedenáctku ČKD Blansko a B družstvo. Posléze pracoval jako sekretář fotbalového klubu ČKD Blansko.





Josef Šenkeřík

(nar. 4. 6. 1939 ve Zlíně)

Je bývalým hráčem Spartaku Metra Blansko. Začínal s fotbalem v dorostu Jiskry Gottwaldov, se kterým získal v roce 1957 titul dorosteneckého přeborníka republiky. Vojnu strávil v Českých Budějovicích, kde hrál za tamní Rudou Hvězdu. Po vojně přestoupil do Metry Blansko, za kterou hrál až do roku 1970. Poté se věnoval trenérské činnosti v Metře Blansko, Rájci a ČKD Blansko. Pracoval v trenérsko-metodické komisi Okresního Fotbalového Svazu Blansko a Jihomoravského Krajského Fotbalového Svazu. Je držitelem ocenění JUDr. Václava Jíry, které obdržel v roce 2006.



Ing. Jaromír Novák

(nar. 19. 9. 1940 ve Veselí nad Lužnicí)

Je bývalým hráčem Spartaku ČKD Blansko. Po fotbalových začátcích v oddílech svého rodného města se dostal do Písku, kde hrál 1. dorosteneckou ligu. V roce 1959 narukoval k vojenskému útvaru ve Vyškově a roku 1961 po ukončení vojenské služby se odstěhoval do Blanska. Zde pokračoval jako předstoper v TJ SPARTAK ČKD Blansko. Stejně jako Teodor Kalivoda byl i on členem sestavy, která sehrála 17. dubna 1962 v Blansku na tomto stadionu před zraky 2500 diváků přátelské utkání s reprezentací Československa před jejím odletem na mistrovství světa do Chile. Ve fotbalovém oddíle TJ SPARTAK ČKD Blansko dlouhodobě působil nejen jako hráč a to i v roli kapitána 20 roků. Po dobu 5 let též působil u prvního mužstva mužů jako asistent trenéra. V letech 1995 - 2008 vedl Tělovýchovnou jednotu ČKD Blansko jako předseda.



Ing. Miroslav Přibyl

(nar. 7. 2. 1943 v Jabloňanech)

Je bývalým funkcionářem Spartaku Metra Blansko. Od roku 1988 do roku 2002 byl člen výkonného výboru Metry Blansko. V tomto období také působil u družstev starších dorostenců jako vedoucí týmu s trenéry Františkem Trávníčkem, L. Šenkýřem, J. Formánkem, P. Pokorným a Ctiborem Malíkem. Zajišťoval spolupráci mezi středním odborným učilištěm Metry Blansko a fotbalovým oddílem. Několik let se také podílel na organizaci Memoriálu Miroslava Krabičky.





Miroslav Vymazal

(nar. 29. 4. 1944 v Žatčanech u Brna)

Je bývalým hráčem Spartaku ČKD Blansko a Spartaku Metra Blansko. V roce 1960 přestoupil do Zbrojovky Brno, kde 3 roky chytal za první tým dorostu dorosteneckou ligu. V roce 1963 odešel na vojnu do Nové Bystřice. Po absolvování vojenské základní služby chytal v letech 1965 až 1967 střídavě za B a C tým Spartaku ZJŠ Brno. Na podzim 1967 přestoupil do ČKD Blansko, kde už se však mezi tři tyče nepostavil. V sestavě ho trenéři využívali v útoku. Jak on sám prohlašuje, byly to pro něho krásné fotbalové roky. Po deseti letech v dresu Kolbenky přestoupil do Metry Blansko. Zde hrál do roku 1981 a posléze v tomto klubu trénoval první tým mužů.


Ocenění legend
Sip
Jaroslav Svoboda přebírá ocenění z rukou předsedy FK Blansko Ing. Jiřího Crhy.
Ocenění legend
Sip
Jedním z oceněných byl také pan Lumír Nikl.
Ocenění legend
Sip
Miroslav Vymazal při přebírání ocenění.
Ocenění legend
Sip
Ing. Jiří Crha, Teodor Kalivoda, Jaroslav Svoboda, Josef Šenkeřík, Ing. Jaromír Novák, Miroslav Vymazal, Lumír Nikl, Ing. Miroslav Přibyl, Miloš Vašák a Petr Dvořák.