1. FC Slovácko BFC Hlučín1.SC Znojmo FKFK TřinecFK Frýdek-MístekFK BlanskoFC Slovan RosiceČSK Uherský BrodFC Zlín BFK HodonínTJ Tatran BohuniceFC Baník Ostrava BSK UničovSK HraniceMFK Karviná BTJ Start Brno1. BFK Frýdlant nad OstravicíFC Zlínsko

Zlínsko

Blansko

2:1

Znojmo

Blansko

28.04.2024 | 15:00

Rozpis zápasů

vs

Zlínsko

Blansko

2

1

vs

Znojmo

Blansko

28.04.2024 | 15:00

Rozpis zápasů
B l a n s k o - Právě skončená sezóna přinesla našemu klubu dva sestupy obou mužských týmů a postup dorostenců do divize. Nejen její průběh zhodnotil člen výkonného výboru a sekretář Hynek Jarůšek.
Jak hodnotíš z pozice člena výkonného výboru pravé skončenou sezónu?

Právě skončenou sezonu určitě nemůžu hodnotit příliš pozitivně. Oba mužské týmy sestupují a s tím nemůže být spokojený vůbec nikdo. Jak diváci, tak trenéři či hráči a potažmo i vedení klubu. Na druhou stranu bych z toho nedělal tragédii. Jak už jsem uváděl, nemyslím si, že sestup do krajského přeboru, potažmo do okresního přeboru, by byl důvodem pro to, abychom propadali panice. Ten, kdo se kolem fotbalu v Blansku pohybuje, si jistě obrázek udělá sám. Tým se od sestupu z MSFL v divizi pouze zachraňoval no a v letošní sezoně to bohužel nevyšlo. Na druhou stranu nám postoupil dorost do divize a vůbec všechny mládežnické týmy předváděly výkony, ze kterých mám já osobně radost, protože je to příslib pro budoucnost blanenské kopané.

V čem vidíš hlavní příčiny toho, že sestoupily oba mužské týmy?

U A mužstva jsem to nepřímo naznačil už v předchozí odpovědi. Ve výboru fotbalového klubu jsme s novými členy začali pracovat v loňském roce po valné hromadě a pravdou je, že jsme udělali hodně chyb, které měly příčinu v tom, že oba mužské týmy dopadly, tak jak dopadly. Po podzimní sezóně, kdy jsme věděli, že v jarní části budeme bojovat o záchranu, jsme nastavili určitá pravidla, kterými bychom se chtěli v budoucnu řídit. Doufám, že se nám budou dařit naplňovat. No a z toho mimo jiné plynulo například to, že jsme trenérům nepřivedli všechny hráče, o které by měli zájem a navíc jsme se s některými rozloučili. V krátkodobém horizontu to asi nebylo úplně správné, ale já doufám, že do budoucna se situace blanenského fotbalu zlepší. Co se B mužstva týká, tak tam se projevilo, že jsme v týmu neměli více kmenových hráčů a museli ho doplňovat dorostenci, případně hráči z A mužstva, z čehož plynulo, že kluci hráli každý zápas v jiném složení a to už vůbec nemluvím o trénincích, na které se jich scházel opravdu tristní počet.

Hodně neobvyklé je také to, že se u obou týmů vystřídali shodně tři trenéři.

Před začátkem zimní přípravy nám bylo Romanem Šindelkou oznámeno, že rezignuje na obě svoje funkce (jak trenéra, tak i místopředsedy klubu) a my byli postaveni před nelehký úkol - najít v poměrně krátké době trenéra pro A tým. Měli jsme víc kandidátů, ale naše volba padla na Tomáše Šenka, v té době trenéra B týmu. On nám v této nelehké situaci vyšel vstříc, za což mu dodatečně děkuji. Tím jsme ovšem přišli o trenéra B týmu. Tomáš Vach, který do té doby dělal Tomáši Šenkovi asistenta, se chystal na operaci, takže bylo jasné, že tým nepřevezme a my museli hledat trenéra B týmu. Nakonec nám pomohl dlouholetý trenér Jan Nečas, který doporučil Romana Jančiara. Toho jsme poté oslovili a následně jsme se s ním domluvili, že B tým převezme. Nutno říct, že to bylo za pět minut dvanáct, respektive možná pět minut po dvanácté, protože do zahájení soutěží zbývalo 14 dní (zde také můžeme hledat příčiny sestupu B mužstva). Bohužel trenér Jančiar v průběhu sezóny od týmu odstoupil právě z důvodů, které jsem uváděl v první odpovědi a my byli opět bez trenéra. Touto cestou bych chtěl poděkovat panu Jiřímu Grimovi, který u týmu vydržel ať už jako vedoucí mužstva, nebo jako asistent trenéra po celé jaro. Co se týká A týmu, tak po domácím zápase s Uherským Brodem bylo výkonným výborem odhlasováno, že trenér Šenk u A mužstva končí a převezme ho Michal Kugler (u týmu začínal v zimní přípravě jako asistent), který musel zrušit svůj závazek ve Spartě Brno, kde do té doby působil u týmu dorostu. Michal Kugler by měl ve funkci hlavního trenéra pokračovat i v krajském přeboru. Doufáme, že se nám podaří sehnat i trenéra k B týmu (pozn.: s potencionálním trenérem je vedení klubu v jednání), který by měl být zárukou toho, že loňská sezona se nebude opakovat.

Za velmi úspěšnou se naopak dá považovat sezóna obou dorosteneckých týmů, i když vedení na tomto úspěchu přímý podíl nenese.

Jak už jsem uvedl výše, práce s mládeží je u nás na velice dobré úrovni a to mě velmi těší. Je pravda, že výkonný výbor by měl mládežníky více podporovat, doufám, že do budoucna se situace v tomto směru zlepší. My se pro to budeme určitě snažit udělat maximum. Tímto bych chtěl ještě jednou poblahopřát jak trenérům, realizačnímu týmu, tak samozřejmě hráčům dorosteneckých družstev k postupu do divize. Jsme velmi rádi, že práce s mládeží u nás funguje od těch nejmenších a my doufáme, že do budoucna tomu nebude jinak.

V čem jsi ty osobně viděl v minulé sezóně největší rezervy z hlediska chodu klubu?

Po loňské valné hromadě do VV byli zvoleni noví členové, kteří do té doby neměli s chodem fotbalového klubu příliš zkušeností, takže jsme se učili za pochodu a pravdou je, že občas to hodně zaskřípalo. Ale je nutno se z chyb poučit a ne dělat, že žádné nevznikly a já doufám, že lidé, kteří v současné době ve výkonném výboru působí, to vidí úplně stejně jako já a společně budeme pracovat lépe a efektivněji, i když ne pokaždé budeme mít stejný názor na danou věc. Tato odpověď sice není moc konkrétní, ale nechtěl bych tady zabíhat do detailů. Cílem výboru fotbalového klubu je především to, aby nám fungovalo propojení mezi jednotlivými týmy. Aby fungovala spolupráce mezi trenéry dorostu, B týmu a A týmu. V nové sezóně sezoně by se právě tato skutečnost měla projevit!

Potěšitelným faktem určitě je, že oba fotbalové stadiony přecházejí pod správu Služeb města Blanska. Můžeš nastínit, v čem je největší výhoda této změny?

Díky vedení města, které udělalo vstřícný krok už v průběhu loňského roku a zpracovalo tzv. Analýzu převodu sportovních subjektů pod správu města, se nám naskytla možnost, převést naše sportoviště pod údržbu města Blanska a myslím, že i když jsme na jednáních občas hledali společnou řeč, můžeme být z pozice klubu spokojeni, že od 1. 7. 2011 přechází oba stadiony pod správu města. Největší výhodou je především to, že město pod sebe převezme provoz včetně údržby a oprav a s tím souvisejícími náklady spojené s energiemi, takže klubu by to mělo ušetřit finance, které následně může investovat do sportovní činnosti všech týmů, které provozujeme.

Jsou už v plánu úpravy na některém ze stadionů?

V současné době začala rekonstrukce travnaté plochy na stadionu na Údolní ulici, od které si slibujeme zlepšení kvality, protože i přes vzornou péči současného správce Alexandra Malitse se z finančních důvodů hřišti moc pozornosti nevěnovalo. Letos je tomu jinak a v rozmezí 6-8 týdnů by se měl projevit odborný zásah jedné z firem, která za tímto účelem byla oslovena. Co se týká dalších úprav, tak předpokládáme, že dojde k opravě střechy kabin na stadionu na Údolní, protože tento problém nás také velmi trápí. Na město už byla předána cenová nabídka firmy, která by opravu měla provádět. Co nás mrzí je skutečnost, že ani v průběhu letošního roku nezačnou práce na vybudování umělé trávy, byť to vypadalo velmi nadějně. Bohužel, i za tímto stojí výkonný výbor, který nesplnil některé administrativní úkoly, a proto musela být tato akce odsunuta na později. Nicméně vybudování umělé trávy zůstává pro náš klub prioritou číslo jedna!

Jaké budou nejbližší kroky vedení FK APOS Blansko před novou sezónou?

V neděli 26. 6. máme schůzku s předsedou klubu Michalem Babákem a řeč se bude točit především kolem financí potřebných pro nadcházející sezónu. Následně nás čeká přestupové období, takže předpokládám, že budeme trenérům pomáhat ve shánění či uvolňování hráčů a připravovat se na příští sezónu.

Jaké jsou plány na další sezónu?

Začnu od dorostu. Vzhledem k tomu, že jsme nováčky v divizi a já vůbec nevím, jaká je síla této soutěže, bychom byli velice rádi, kdyby naše týmy hrály důstojnou roli a dokázaly tak, že jejich suverénní postup z krajského přeboru nebyl dílem náhody, ale dlouhodobé práce našich trenérů mládeže! Co se týká mužů, tak to už jsem víceméně naznačil. Stabilizace kádru, spolupráce mezi týmy a trenéry, zkvalitnění herního projevu a z toho plynoucí hra, která nám bude přinášet body. Za svoji osobu můžu říct, že nebudu klást A mužstvu za podmínku návrat do divize za každou cenu. Skutečně bych byl radši, kdyby se nám podařilo klub stabilizovat jak z hlediska finančního, tak především sportovního. I když jak jistě víte, tyto dvě věci jdou ruku v ruce.

Máš na závěr nějaký vzkaz pro blanenské příznivce?

Chtěl bych poděkovat těm, kteří na náš klub nezanevřeli, ani když se A i B týmu výsledkově nedařilo a budeme rádi za každého, kdo si najde cestu k nám na stadion a přijde povzbudit všechny naše týmy v nastávající sezóně v bitvě o soutěžní body. Děkujeme za rozhovor.