1. FC Slovácko BFC Hlučín1.SC Znojmo FKFK TřinecFK Frýdek-MístekFK BlanskoFC Slovan RosiceČSK Uherský BrodFC Zlín BFK HodonínTJ Tatran BohuniceFC Baník Ostrava BSK UničovSK HraniceMFK Karviná BTJ Start Brno1. BFK Frýdlant nad OstravicíFC Zlínsko

Blansko

Karviná B

3:0
Rozpis zápasů

vs

Blansko

Karviná B

3

0

Rozpis zápasů
Josef Šmerda - nepostradatelný člen realizačního týmu a důležitá osoba pro chod celého B-mužstva i mimo hřiště. Po čtyřech letech obnovil spolupráci s trenérem Veselým a navázali tak společně na svoje úspěšné tažení u blanenského dorostu, kdy během čtyř sezón získali čtyři divizní tituly a vybojovali postup do 2. dorostenecké ligy. Asistent trenéra a vedoucí mužstva v jedné osobě v rozhovoru hodnotí postupovou sezónu Benfiky, obtížnou skladbu sestavy v jarní části sezóny a popisuje, kdy se stal postup do vyšší soutěže cílem týmu. Mimo jiné odpovídá i na otázky ohledně nadcházející sezóny včetně možného posílení kádru.

Josefe, s B-týmem jste zažili povedené jaro a výsledkem je postup do 1.A třídy. Jak hodnotíš uplynulou sezónu?

Celou sezonu bych rozdělil do 3 částí. Po znovuzaložení B-týmu bylo v úvodu hlavním úkolem složit tým a začít fungovat. Ono se to zdá jednoduché, ale když začínáte z nuly, tak to jednoduché není. Tomu odpovídala hra i výsledky v přípravných utkáních před sezónou a také vstup do soutěže. Hráči si začali postupně zvykat na dospělý fotbal, kádr se stabilizoval, přišly i vítězství a pohodový podzim. V tabulce 2. místo za FK Drnovice. V zimě jsme odehráli poměrně kvalitně přípravná utkání a vyhlíželi start do soutěže. Bohužel již tak úzký kádr Béčka nejprve na podzim opustil Petr Šíp (hostování v divizním Béčku Líšně) a v zimní pauze ukončil činnost Saša Rek. K tomu se přidala zranění bratrů Farníků, zranění Fandy Čejky a další dlouhodobá zranění hráčů v A-týmu, odchody 3 dorostenců do svých mateřských klubů a Lukáše Málka na hostování do mužů Kunštátu. Z pohodového jara se stala noční můra se skládáním sestavy. I přes tyto problémy jsme jaro nakonec zvládli, v domácí prostředí porazili konkurenty na postup, Drnovice a Tuřany, a vše zakončili vítězným obratem v předposledním utkání v Heršpicích. Bylo to za cenu enormního nasazení všech hráčů FK Blansko a za to jim patří velký dík. No a postup v úvodní sezóně je samozřejmě velký úspěch.

Při založení B-týmu nebyl postup do vyšší soutěže primárním cílem. Kdy se to změnilo a řekli jste si, že se pokusíte porvat o postup?

Rozhodlo o tom postavení v tabulce po podzimní části soutěže. Navíc utkání v zimní přípravě s týmy hrajícími 1.A třídu i Krajský přebor nám ukázaly, že bychom na tuto soutěž kvalitou měli. Povedl se nám vstup do jarní části soutěže, konkurenti začali ztrácet body, a jak hráči, tak vedení to začali vnímat tak, že je to velká šance se posunout o soutěž výš, která by se nemusela v budoucnu opakovat.

Cesta za prvenstvím je vždy složitá a trnitá. Kdy jsi ty osobně začal věřit, že boj o titul zvládnete?

Po domácí výhře nad FK Drnovice jsme si sice vytvořili bodový náskok, ale každý další zápas pro nás byl velice náročný. Takže asi v 72. minutě předposledního utkání v Heršpicích, kdy jsme gólem na 3:2 otočili pro nás nepříznivý výsledek. Pak to z nás všech spadlo a věděli jsme, že je hotovo.

V B-mužstvu se v létě původně počítalo s mladými hráči Blanska na hostování. Někdo se však odmítl vrátit, jiní skončili s fotbalem nebo je vyřadilo dlouhodobé zranění, a tak B-tým museli doplňovat hráči A-týmu. Setkávali jste kvůli tomu u soupeřů v 1.B třídě s negativními ohlasy?

Důvod, proč tomu tak bylo, jsem částečně vysvětlil v předchozí odpovědi, a také trenér A-týmu Vorlický se k tomuto tématu několikrát vyjádřil ve svých rozhovorech. B-týmy jsou v soutěžích vždy trochu nenáviděné právě proto, že za ně mohou nastupovat hráči z A-týmů. Fungující B-tým je právě možností pro hráče ze širšího kádru A-týmu k zápasovému vytížení, rovněž hráči po zranění nebo noví hráči po přestupu chodí běžně za B-tým hrát, a to nejen v Blansku. Bohužel extrémní situace s počtem zraněných hráčů v jarní části soutěže tuto četnost účasti hráčů Áčka v zápasech Béčka ještě navýšila. Jinak je zcela běžné, že v důležitých utkáních v průběhu sezóny „pomáhají“ hráči Áčka v zápasech Béčka. Příkladem je třeba Slovácko, které do Blanska přijelo také se 4 hráči ze základu ligového Áčka. A na tvou otázku o reakcích - většina soupeřů to respektovala a soustředila se na jiné zápasy v soutěži, které pro ně byly více důležité. Ale našli se samozřejmě tací, kteří nám hlavně v jarní části soutěže toto vytýkali. Beru to tak, že fotbal je hodně emoční sport a bohužel se najdou tací, kteří ty svoje emoce nedokážou ukočírovat…

Na který zápas v sezóně nejraději vzpomínáš a který bys naopak nejraději vymazal z paměti?

Zápasy v průběhu sezony se dost podobaly. Většinou jsme diktovali tempo hry a soupeř se snažil bránit a trestat naše chyby. Určitě mohu vyzdvihnout obě utkání s FK Drnovice a také se Svratkou B, která má mladý a kvalitní tým. Naopak jednoznačně nejhorší zážitek pro nás všechny byl zápas v Čebíně. Tolik agresivity a urážek ze strany hráčů, trenérů, realizačního týmu a diváků jsem asi ještě nezažil.

Řešíte nějakým způsobem potenciální posily a rozšíření kádru B-mužstva? Jak moc je v dnešní době vlastně složité získat do týmu nové hráče?

Určitě bychom chtěli tým doplnit o mladé perspektivní hráče, ale je to dost složité. B-tým trénuje 3x týdně + zápasy, a to se řadě hráčům nechce. Raději volí klid a pohodu v nižších soutěžích. Nadále ale půjdeme cestou začleňování hráčů z dorostu, aby si postupně zvykali na mužský fotbal.

Přesun do 1.A třídy jistě nebude pro hráče snadný. Co od nové sezóny očekáváš?

Bude to zase o úroveň výš. V této soutěži hrají dlouhodobě týmy, které mají ve svém středu zkušené hráče, kteří v minulosti hráli vyšší soutěže a tito hráči jsou doplněni šikovnými mladíky. Pro nás to, doufám, přinese tu změnu, že s námi soupeři budou chtít hrát fotbal, a ne jenom v 9 lidech bránit a čekat na naše chyby, tak jak tomu bylo ve většině zápasů minulé sezóny. Každopádně pro náš mladý tým to bude velká výzva, na kterou se už všichni společně těšíme.

Která mužstva budou podle tebe patřit k hlavním favoritům soutěže?

K favoritům budou jednoznačně patřit týmy Moravského Krumlova a Ivančic. Za nimi budou týmy, které budou chtít v klidu hrát střed tabulky. Doufám, že mezi těmito mužstvy budeme i my. Každopádně očekávám, že soutěž bude hodně vyrovnaná.

Děkujeme za rozhovor!


Autor: Zdeněk Veselý ml.